fbpx

Ausztria és Németország összefog a vadorzók ellen

0

Ausztria és Németország összefog az illegálisan elejtett vadon élő állatok érdekében – adta hírül a Weidwerk. A két ország 2028-ig közösen akarja felvenni a harcot a vadon élő állatok ellen elkövetett bűncselekmények ellen, a „wildLIFEcrime” elnevezésű EU Life projekt keretében.

Ennek a határokon túl nyúló projektnek a célja az, hogy az illegálisan elejtett, zömében védett vagy fokozottan védett ragadozómadarak és nagyragadozók száma ne csökkenjen tovább. A projektben rendőrök, állatvédő szervezetek, egyetemek és különböző intézetek is részt vesznek, többek között a WWF Németország és Ausztria, a Brémai Egyetem, Alsó-Bajorország Rendőrkapitánysága, Ausztria Szövetségi Bűnügyi Hivatala, a Leibniz Állat- és Vadvilágkutató Intézet, a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem és Észak-Rajna-Vesztfália Környezetvédelmi Minisztériuma.

Karl Frauenberger, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal Környezetvédelmi Bűnözés Elleni Osztály vezetője azonban attól tart, hogy a gyanúsítottak és a tettesek felderítése nem lesz könnyű, mivel eddig is csak néhány esetben született jogerős ítélet. Az illegálisan elejtett állatok száma is valószínűleg magasabb lehet, mint amennyit előre várnak.

Ausztriában az orvvadászat egyik gócpontja Felső- és Alsó-Ausztria, valamint Észak-Burgenland. Frauenberg Karintia tartományt is alaposan átfésülné, mivel ott a legmagasabb az illegálisan elejtett hiúzok száma, amelyeket eredetileg a szomszédos Szlovéniában és Olaszországban engedtek szabadon. A projekt végrehajtásához Ausztriában 28 nyomozó, 400 környezetvédelmi szakértő és egy elpusztult vadra és mérgezett csalétkekre specializálódott kutya áll a rendelkezésre.

Pindroch Bálint

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*