fbpx

Hit és vadgazdálkodás

0

Június 4-én immár tízedik alkalommal rendezték meg a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivált, egyben a vadételek országos főzőversenyét a Miklósvári Parkerdőben. A főzőversenyen bármilyen vadhúsból vagy halból készíthető étel szerepelhetett, ám a rendezvény nem csak a gasztronómiáról szólt. A legtöbb hasonló vadászati programon általában Szent Hubertus misét is rendeznek, amelyet ezúttal dr. Hegedűs János plébános celebrált. Ünnepi prédikációját lentebb olvashatják.

Kedves Testvérek!

Az idei Trófea Fesztivál Szent Hubertusz szentmiséjén elmélkedésünk során úgy gondolom nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy épp egy esztendeje jelent meg Ferenc pápa Laudato si kezdetű enciklikája, amelyben a teremtett világ, a minket körülvevő természet védelmére, megőrzésére vonatkozó felelősségre figyelmeztet bennünket. Ferenc pápa e levelében nem csak a hívőkhöz szól, hanem minden jóakaratú emberhez – így a mai ünnepen nekünk is alkalmat kínál arra, hogy gondolatai kapcsán a téma súlyát átérezve elgondolkodjunk közös felelősségünkről, feladatunkról.

Laudato si! – a pápa Assisi Szent Ferenc Naphimnuszával kezdi levelét. Szent Ferenc gyönyörű himnusza nem csupán kiemelkedő világirodalmi kincs, hanem mélyen elgondolkodtató üzenet is, amely arra emlékeztet bennünket, hogy közös otthonunk a föld olyan, mint egy nővér, akivel osztozunk a létben és ugyanakkor olyan is, mint egy anya, aki szerető karjába zár minket.

„Ez a nővér kiált amiatt a kár miatt, amelyet az Isten által beléje helyezett javak felelőtlen használatával és a velük való visszaéléssel okozunk neki. Abban a hiszemben, … hogy birtokosai és urai vagyunk, és fel vagyunk hatalmazva arra, hogy kizsákmányoljuk.” – fogalmaz a Szentatya, aki megismételve elődeinek felhívását, globális ökológiai megtérésre hív bennünket, mert a természettel való visszaélés vétke magára az emberre száll vissza. Közös otthonunk megvédésének sürgető kihívása magába foglalja az egész emberi család összefogásának szükségességét a fenntartható és átfogó fejlődés lehetőségeinek keresésében. Új, egyetemes szolidaritásra van tehát szükség, „mindenki tehetségére és részvételére”!

Úgy gondolom, hogy ezek a szavak termékeny talajra, pozitív fogadtatásra találnak éppen ma, itt, azok körében, akik erdő és vadgazdálkodással foglalkoznak. Akik nem pusztán becsületesen és odaadással, hivatásnak tekintve végzik e munkát, de felelősségteljesen is egyben. Saját szakterületük nyelvén szólva: a tartamos erdő- és vadgazdálkodás távlatokban gondolkodó megvalósításával járulnak hozzá e területen a fenntartható fejlődéshez. Teszik ezt elkötelezetten, a természet, az erdő és a vadállomány gondoskodó szeretetével. Legyenek bár hívők, vagy nem hívők, mégis azzal a tudattal, hogy szabad, de felelős lényekként mindannyian része vagyunk a világnak; Istentől kapott küldetésünk, hogy kifejlesszük képességeinket, éljünk a természet adta lehetőségekkel, de mindeközben meg is őrizzük azt!

„ Ha felismerjük a természet értékét és törékenységét, valamint a képességeket, amelyeket a Teremtő adott nekünk, ez lehetővé teszi, hogy felhagyjunk a korlátlan anyagi fejlődés modern mítoszával. A törékeny világ, benne egy emberi lénnyel, akire Isten rábízta a róla való gondoskodást, arra hívja értelmünket, hogy ismerjük fel, hogyan kellene irányítanunk, gyakorolnunk és korlátoznunk hatalmunkat”- fogalmaz Ferenc pápa.

A sajátosan keresztény üzenet azt a tanítást kínálja fel mindazoknak, akik elkötelezetten dolgoznak természeti környezetünk, a világ sokszínűségének és a biológiai sokféleségnek a megőrzéséért, amit Szent Ferenc így fogalmazott meg: a természet ragyogó könyv, amelyen keresztül Isten szól hozzánk, szépségéből és jóságából tükröz vissza nekünk valamit. Valóban, mi hívő keresztényekként a természetet teremtésként szemléljük, és ez, amint a Szentatya fogalmaz, többet, mélyebbet jelent a természet kifejezésnél. Mert a teremtés Isten szeretettervére utal, amelyben minden teremtménynek értéke és értelme van. A minket körülvevő világ több mint természet: teremtés, vagyis AJÁNDÉK! A szerető Isten ajándéka!

Azt kívánom és azért imádkozom, hogy Isten adjon mindnyájunknak jó szándékot, készséget, tudást és elég erőt, hogy mind, ki-ki a saját területén munkálkodni tudjunk ennek a szép ajándéknak megőrzéséért.

Ferenc pápa imádságával fejezem be:

Mindenható Isten, te az egész világmindenségben, de legkisebb teremtményedben is jelen vagy, és gyengéd szeretettel veszed körül mindazt, mi létezik.

Öntsd belénk szereteted erejét, hogy óvjuk az életet és a szépséget, tölts el minket békével, hogy fivérként és nővérként éljünk, és ne ártsunk senkinek! Gyógyítsd meg életünket, hogy védelmezői legyünk a világnak, ne kifosztói, a szépség terjesztői legyünk, ne a szennyezésé és a pusztításé! Érintsd meg azok szívét, akik csak haszonra törekszenek, a szegények és a föld kárára! Taníts meg, hogy felfedezzük minden dolog értékét, hogy ámulattal tekintsünk rájuk, hogy felismerjük: szoros egységben vagyunk minden teremtménnyel végtelen világosságod felé vezető utunkon! Köszönjük, hogy mindennap velünk vagy! Kérünk, légy segítésünkre az igazságosságért, a szeretetért és a békéért folytatott küzdelmünkben!

Forrás: Gyulaj Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*