fbpx

Összemérték tudásukat az ország legjobb hivatásos vadászai

0

FRISSÍTÉS: A verseny utáni napon az OMVK honlapján közölte, hogy helytelen eredményeket hirdettek ki a második napon. Ez alapján megváltozott a dobogósok sorrendje, az első helyen Tomecz Nándor, a másodikon Molnár Bálint, a harmadikon Róka Bence végzett.

Kánikula, szúnyogtenger és a szokásos, baráti hangulat – nagyjából ezekkel a címszavakkal lehetne jellemezni a 2024-es Hivatásos Vadászok Országos Szakmai versenyét, melynek idén a Vas megyei Chernelházadamonya és a településen működő Répcevölgye 2001 Kft. adott otthont.

A szervezés – ahogy az előző években már megszokhattuk – ismét első osztályú volt, ahogy megérkezett az ember, mindenütt segítőkész arcok várták, így nem jelentett problémát eligazodni a helyszínen. Ugyanakkor, főleg a gyakorlati feladatokat tartalmazó második napon a természet bőven gördített nehezítő körülményeket a versenyzők elé, hiszen a napsütötte részeken elképesztő meleg volt, az árnyékos erdőfoltokban pedig rettenetes mennyiségű szúnyog várta a versengő hivatásos vadászokat. Tudósítói csapatunk a verseny végén egyöntetűen megszavazta, hogy a napsütés volt a „kellemesebb” a kettő közül. (Fontos hangsúlyozni, hogy az, hogy ilyen körülmények fenn álltak, semmit nem von le a szervezők érdemeiből, akik minden lehetséges módszerrel igyekeztek kiküszöbölni a hátrányos tényezőket.)

A fegyverekkel kapcsolatos tárgyak felismerése nem volt mindenkinek sétagalopp

A verseny első napja az elméleti kérdésekkel telt, aminek legnagyobb és legtöbb pontot érő része a száz kérdéses teszt volt. Már ekkor jól mutatta mind a teszt nehézségét, mind pedig a versenyzők felkészültségét, hogy a legrosszabb kitöltés is 50 százalék felett volt, de senki sem írt jobbat 70 százaléknál. A kérdések közül talán a vöröslábú fogoly terítékének meghatározása, a helyi kulturális örökséggel kapcsolatos kérdések és a búbos vöcsök népi nevének meghatározása szórta meg igazán a mezőnyt. A teszten kívül volt még vadbetegség-, és kürtjelfelismerés, vadászkutyaismeret, interaktív, videós feladatok, és egy természetvédelmi, sziluettfelismeréses feladat.

A második nap a gyakorlatról szólt. Itt szerepeltek a szokásos és kötelező elemnek mondható sörétes lövészet, trófeabírálat, növényismeret és egyéb, vadőrök mindennapi munkájával kapcsolatos feladatok. A szituációs gyakorlatok közül – külső szemlélőként – a külföldi vendég kísérése volt a legizgalmasabb, ugyanis idén egy választott idegen nyelven kellett társalogni a kísért vendéggel, és leszűrni a beszélgetésből a fontos információkat.

Idén a Nap sem sütött szembe a koronglövészetnél

Összességében tehát nagyon komplex tudással kellett rendelkezniük az elindult vadőröknek, de ahogy azt Jámbor László, az OMVK elnöke is elmondta, aki itt lehet, az már nyert, hiszen idáig csak a legjobbak juthattak el.

A gyakorlati feladatok végére az első nap kérdései után nemhogy szóródott volna a mezőny, talán még jobban össze is tömörült. A végére talán kevésbé a tudás, sokkal inkább a rutin volt az, ami eldöntötte az eredményt. És bár a régebb óta versenyben és szakmában lévő hivatásos vadászok magasabb helyezéseket értek el, örömteli volt látni, hogy sok fiatal vadőr indult a versenyen, akik jövőre bízvást újra kipróbálják itt magukat.

A trófeabírálatnál sokat számított a rutin

Az első helyet végül Róka Bence hódította el, Szabolcs-Szatmár-Bereg képviseletében, akinek ez már a tizedik versenye volt. A dobogó második fokára Tomecz Nándor állt Hevesből, aki tavaly harmadik helyezést ért el. A harmadik helyezett Molnár Bálint lett Nógrád megyéből.

Bár a dobogóra csak három ember állhat, minden indulót megillet a kalapemelés, hiszen nagyon keményen készültek a versenyre, és ha serleggel nem is, szakmai tudással mindenképp gyarapodtak az elmúlt napok során.

Kép: Országos Magyar Vadászkamara

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*