fbpx

Tapír született

0

A kis tapír vasárnap született meg, és a látogatók láthatták is a különleges eseményt a Dél-Amerika kifutó hátsó részén. Az anyja nem sokkal később egy védett, elkülönítő istállótérbe vitte be a kicsinyét. A látogatók még néhány napig nem láthatják a kis tapírt.

 A napokban kiderül a neme is

Az állatkert tájékoztatása szerint a kis tapír lábra állt, rendesen táplálkozik, gyarapszik, az első lépéseit a gondozók megörökítették, a felvételekből készült kisfilmet a napokban közzé is tették. Az egyed nemét egy-két napon belül lehet majd meghatározni, ezt követően nevezik majd el – olvasható az állatkert közleményében. A kis tapírral kapcsolatos fejleményekről az intézmény rendszeresen beszámol hivatalos Facebook-oldalán.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben – kisebb-nagyobb megszakításokkal – 1890 óta foglalkoznak tapírok tartásával. Az idők során többnyire dél-amerikai tapírok képviselték ezt a fajt, de 1912-ben egy dél-amerikai és egy indiai tapír is élt az állatkertben. A tapírokkal a látogatók az Elefántházban – illetve egy ideig a Zsiráfházban – találkozhattak, avagy a házakhoz tartozó kifutókon láthatták őket. 1997 óta a Dél-Amerika kifutó a lakóhelyük. A kis tapír anyja, Suki 2009-ben, apja, Géza 2001-ben érkezett az állatkertbe, és a kölykükkel együtt így már három tapír él az állatkertben.

Felkerültek a sebezhető fajok listájára

A tapírok négy faja közül az állatkertekben általában a dél-amerikai, más néven síkföldi vagy közönséges tapírt szokták bemutatni: ehhez a fajhoz tartoznak a budapesti tapírok is. Dél-Amerika csapadékosabb vidékein, a Kolumbiától egészen Argentína északi részéig terjedő terület erdőségeiben és mocsaras vidékein őshonosak. Mivel élőhelyük egyre zsugorodik, és egyes vidékeken vadásznak is rájuk, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió által létrehozott, a fajok veszélyeztetettségének mértékét kifejező értékelési rendszerben a dél-amerikai tapírt az úgynevezett sebezhető fajok között tartják számon.

A nőstények átlagosan 13 hónapig vemhesek, és ellésenként egy, ritkán két utódot hoznak világra. Az újszülöttek – a lényegében egyszínű felnőttekkel ellentétben – csíkosak, illetve a lábaikon foltokat viselnek. A fiatal tapírok 6-8 hónapig, esetleg még ennél is tovább vesznek magukhoz anyatejet, de már viszonylag hamar megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is. A fiatalok általában másfél éves korukra válnak teljesen önállóvá, az ivarérettséget pedig 2-3 évesen érik el. A tapírok élettartama akár a 30 évet is meghaladhatja.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*