fbpx

Hivatásos vadászok és a hangtompító

0

A Vadászlap májusi számában jelent meg egy írás Diszkrimináció címmel, erre kívánok reflektálni, mivel tartalmaz egynéhány tárgyi tévedést.

A hivatásos vadászok részére vaddisznó diagnosztikai kilövés (ASP) céljából 2023. november 1. napját megelőzően a NÉBIH hozzájárulásával engedélyeztetett hangtompítók sorsát boncolgatja cikkében a szerző. A fent hivatkozott dátumot követően viszont a sportlövők és a vadászok számára a hangtompító már általánosan engedélyezetté vált a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) 35/B.§ (2) bekezdése szerint.

Ugyanakkor továbbra is megmaradt a munkavégzési célú tartásra jogosult – vagyis a hivatásos vadászok részére – a NÉBIH hozzájárulásával engedélyezhető kategória (Kr. 35/B § (1) bekezdése) ám ezzel jelenleg csak és kizárólag vaddisznó ejthető el ASP diagnosztikai céllal és semmi más egyéb vadfaj nem! A hivatásos vadász, aki ilyen engedélyt kapott – határozat formájában, és nem a lőfegyvertartási engedélybe bejegyezve – az jelenleg a többi vadászhoz képest tulajdonképpen korlátozva van.

A  megoldás rém egyszerű. A fenti engedéllyel rendelkező hivatásos vadásznak csak kérnie kell az engedély visszavonását, amit az eljáró vármegyei rendőr-főkapitányság készséggel meg is tesz. A vármegyék egy részében ez már idén február 28. előtt megtörtént, ugyanis ekkor járt le az engedélyezés alapjául szolgáló NÉBIH hozzájárulások érvényessége. A hangtompító változatlanul maradhat a hivatásos vadásznál, és minden további nélkül használhatja azt bármely vadfaj elejtésére, hiszen ő is rendelkezik vadászlőfegyver tartására jogosító engedéllyel. Ugyan munkavégzési céllal van bejegyezve tartási engedélyébe a puska, ám az attól még vadászlőfegyver, pont ezért nem kell folyamatosan érvényes műszaki vizsgával („Tanúsítvánnyal”) rendelkeznie. E tényt a Kr. 38.§ (4) bekezdés ja) pontja biztosítja a vadász- és sportlőfegyverek tekintetében, a hivatásos vadászok munkavégzési célú vadászlőfegyvere műszaki vizsgamentességéről pedig több mint egy évtizeddel ezelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság már határozottan állást foglalt. (Csak új fegyvertartási engedélybe történő bejegyzés során kell érvényes Tanúsítvány.)

Vagyis a hivatásos vadászok munkavégzési céllal bejegyzett lőfegyvere – a használat, a jogértelmezés okán – ilyen szempontból egész egyszerűen vadászlőfegyvernek számít, amit a vadászati törvény „szolgálati vadász- és maroklőfegyver” fogalomként nevesít, törvényesen is megerősítve ezzel az eszközt vadászlőfegyver mivoltában. A hangtompítóhasználat lehetősége nem csupán a sportvadászok kiváltsága, hanem a vadász- és sportlövőké, e tekintetben a hatályos jogszabályok nem tesznek különbséget hivatásos- és sportvadász között.

Jogszabályi háttér
Kr. 35/B. § (2) bekezdése szerint, … „engedély hiányában a hangtompítót a lőfegyver tartására való jogosultság alapján jogosult tartani az a személy vagy szervezet, aki rendelkezik
a) a sportlőfegyver tartására jogosító engedéllyel vagy
b) a vadászlőfegyver tartására jogosító engedéllyel.”
A Kr. 35/B. § (3) bekezdése d) pontja szerint pedig „A hangtompító … a vadászlőfegyver jogszerű használata során használható.”

K. A.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*