fbpx

Vadlúdrekord készülődik a tatai Öreg-tavon

0

A tavalyinál sokkal nagyobb ütemben emelkedik a vadludak száma a tatai Öreg-tavon, már 36 ezer madarat számoltak össze a természetvédők. Tavaly ilyenkor csak harmadannyi madár pihent a tavon.

A november 28-án rendezett XIV. Tatai Vadlúd Sokadalomra ugrásszerűen tovább nőhet a ludak száma. A legnagyobb tömeget alkotó nagy lilik csapatok között feltűnt egy örvös lúd, valamint eddig 34 vörösnyakú ludat számoltak meg, mely fokozottan védett faj.

A sokadalmon az érdeklődők a szabad szemmel való megfigyelés mellett kivetítőn is követhetik a madarak reggeli kirepülését, illetve esti behúzását. A különleges fajokra szakemberek hívják fel a nézők figyelmét. Az eseménybe körkapcsolással jelentkeznek be az ország nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyei.

A helyszínen kipróbálhatók különböző teleszkópok és kézi távcsövek, a gyerekeket játszóház várja. A kirakodóvásárban kézművesek, őstermelők és népművészek kínálják portékáikat.

A tatai Öreg-tó évszázadok óta a vadludak vonuló és pihenő helye. A madarak az európai és ázsiai tundrák vidékéről érkeznek telelni, majd tavasszal indulnak vissza északi költőhelyeik felé. Egyes ősz végi vagy téli napon akár negyven-ötvenezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*