fbpx

Magyarok kulcsszerepben a biodiverzitás megőrzésének globális porondján

0

A jövőben az IPBES által kidolgozott, a természet és társadalom közötti kölcsönhatásokat leíró egyszerű fogalmi rendszer segíthet a biodiverzitás felmérésében. Ez a fogalmi rendszer annyiban több a korábbiaknál, hogy különböző tudományterületeket és ún. tudásrendszereket is magába foglal. Ezáltal újszerű gondolkodásra késztet, amely új felfedezésekre vezethet.

Az Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystems Services (IPBES, magyarul Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platform) fogalmi rendszerét a tekintélyes PLOS Biology-ban és a a Current Opinion in Environmental Sustainability-ban is megjelent egy részletes tanulmány a témában. Az IPBES célja a Föld ökológiai állapotának felmérése, és az ökoszisztémák katasztrofális romlásának megállítása. Ezen ambiciózus célok eléréséhez az IPBES a meglevő tudásra alapozva felméri a biológiai sokféleséget, mely alapján a döntéshozókat fogja informálni. A fogalmi rendszer középpontba helyezi az emberiség által előidézett biodiverzitás változásokat, elsősorban a kiváltó okokat, amelyekről a döntéshozókat tájékoztatni szükséges. A fogalmi rendszer integrálja a hagyományos tudást és a társadalomtudományokat is.

Az IPBES fogalmi rendszere több mint két éves konzultatív munka eredménye, és több különböző tudományterületet, illetve tudásrendszert is magába foglal. Az így elkészült első változathoz több mint 100 észrevétel érkezett kormányzati és nem kormányzati szervezetektől, melyek be lettek építve a rendszerbe.

“Az IPBES fogalmi rendszere egyedülálló. Eltérő tudományterületeket, illetve tudásrendszereket integrál, tehát az akadémiai tudás mellett a hagyományos ökológiai tudást is magába foglalja. Az IPBES nagyon fontos számunkra, mivel a magyarok részvétele és tevékenysége kiemelkedő a szervezetben. A részletes tanulmány szerzői között három magyar is található: Pataki György (Budapesti Corvinus Egyetem), Bartus Gábor (Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács) és jómagam. Továbbá az IPBES legtöbb munkacsoportjában akadémiai és egyetemi kutatóhelyek kollégái is részt vesznek“ – mondta Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója.

Az IPBES fogalmi rendszere hat fő csoportba foglalja az ember és természet komplex kapcsolatát: természet, a természet haszna számunkra, az emberi értékek, a változások közvetett okai (pl. intézményrendszer), a változások közvetlen okai, és a jól-lét.

A fogalmi rendszer végső próbáját az IPBES biodiverzitás felmérések adják majd. Annyi azonban már most látható, hogy e rendszer hatással lesz a következő évek kutatásaira, erősíti az integrációt tudományterületek és tudásrendszerek között annak érdekében, hogy hatékonyabban lehessen a döntéshozatalt tájékoztatni és befolyásolni.

Magyar Tudományos Akadémia, Ökológiai Kutatóközpont

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*