fbpx

Vadásztársunk a Mauser

0

Majakovszkij, a szovjet-orosz költő egyik versében megénekelte Mauser elvtársat, a Mauser C 96-os öntöltő pisztolyát, a szovjet polgárháború egyik alapvető maroklőfegyverét. Kevés fegyvermárkának adatott meg, hogy ily módon feljusson a Parnasszusra! Számos, jóval békésebb körülmények között játszódó vadászkaland egyik főszereplője – a vadon és a vadászon kívül – a Mauser 98-as ismétlője.

A 2013-as IWA egyik nagy meglepetése volt a drágább árfekvésű M 03-as „kistestvére“, az M 12-nek jelölt, a legjobb Mauser hagyományok alapján készült ismétlője. Az acélból készült barnított tok alakja és méretei mindenben megegyeznek a legendás M 98-assal és így az összes, ott jól bevált távcsőszerelék használható! A tok a hagyományoknak megfelelően felül nyitott, a hagyományosan ötös kapacitású tár (STD kaliber esetén), hagyományosan felülről tölthető, de nem hagyományosan üvegszál-erősítésű törhetetlen műanyagból készül és cseppet sem hagyományosan kivehető! MS-Mauser-M-121

A kiválóan megmunkált toknak és zártestnek köszönhetően, a hat reteszelő-szemölccsel ellátott zárdugattyú közvetlenül a csőfarban zár és akadálytalan, gyors ismétlést biztosít. A régi Mauser tradíciókkal szemben a kettős kidobóval és kivonó karommal ellátott zárfej a hüvelytalpat körülöleli, viszont a hagyományoknak megfelelően az M 12 csöve nem cserélhető, amelyet zsugorkötés rögzíti a tokban. A zárdugattyú végén a fegyver felhúzott voltára egy hátra kitüremkedő, sötétben is jól tapintható, vörös jelző gyűrűvel ellátott csapocska emlékeztet. MS-Mauser-M-12Felette foglal helyet a régi, háromállású, függőleges zászlós biztosító XXI. századi vízszintesen működő továbbfejlesztett utóda. A (SRS=Smooth-Rolled-Safety) hangtalanul működő vízszintes biztosító. Említésre méltó újdonság, hogy a zárdugattyú végén, a paláston található gombot benyomva, a        zárdugDSC_0438attyú széthúzható. Az újratervezett elsütés igen pontos, viszonylag kis ellenállással, minden kúszás-nyúlás nélkül pontosan süt, itt a gyorsító teljesen felesleges. Thorsten Mannal, a Mauser Jagdwaffen GmbH igazgatójával mélyen szántó beszélgetéseket folytatunk a leendő M 12 tesztpuskáról. Először a kalibert döntjük el, a .308 Winchester képezi a közös nevezőt. Az M 12-t az öreg Browningomon már jól bevált és már több céltávcsövet derekasan kiszolgált Leupold QR (Quick Release) két részes távcsőszerelékkel látjuk el. Thorsten javaslatára, pusztán esztétikai szempontokból úgynevezett pikkelyezett zárdugattyút választok és anatómiai szempontok alapján egy meghosszabbított gumi tustalpat. Miután átveszem a puskát, csak annyi dolgom marad, hogy felszereljem a Minox által rendelkezésre bocsájtott ZE 5i, 3-15×56 céltávcsövet, ez szinte gyerekjáték, csak egy imbuszkulcs kell hozzá. A lőtéren, miután a puskát belőttem a 12 grammos Lapua MEGA tölténnyel, következett a meglepetés; az M 12 3 lövésből forró csővel, 2 cm-es körön belül szórt! Ilyen szóráskép láttán minden további kísérletezgetés, tesztelgetés teljesen felesleges! A lövészetvezető a lőlap láttán csak annyit jegyzett meg; „Maga ezzel a vaddisznók szemét akarja kilőni?”

 

Ezek után irány az erdő, ahol régi-új „vadásztársunk“ ismét elemében van!

Forrás: Bálint Elemér

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*