fbpx

A 600.

0

„Délelőtt kerestek meg mobilon – egy jó ismerősöm ajánlott -, miután nem találnak vért egy sebzett kan csapáján. Ez az időszak elég laza számunkra, mert a legtöbb társaságnál pihenőt tartanak a vadászatban. Természetesen örömmel fogadtam, és el is indultam a kedvenc vidékemre Bükk hegységbe. Bükkszentlászló volt a találkozás helye, onnét közelítettük meg a vadászat helyszínét. Az esti lövés után a kan elugrott, és sötét vér jelezte a találatot. Lejtőnek lefelé indult meg, majd egy dagonya mellett haladt el, ahol meg is állhatott, mert itt több vért találtunk.

Este jól döntöttek, hogy reggelre hagyták a keresést. Reggel segítségükre volt az Erdész fiatal Foxija, de legnagyobb igyekezetük ellenére is fel kellett adniuk a keresést, pedig jól sejtették a kan menekülésének irányát, sőt még a lehetséges sűrűt is jól behatárolták, csak hát vér nélkül nem tudtak eredménnyel járni. Megérkezésünkkor átbeszéltük az előzőleg történteket, megmutatták az utolsó vért is, ahol Rony rögvest felvette a csapát, és már 50-60 méterrel előttünk járt hegynek felfelé egy öregebb szálasban. Ez már jelezte számomra, hogy erős szagot hagyott maga mögött a sebzett kan. Követtük hát Ronyt egészen a gerincig, ahol egy erdei úton kicsit forgolódott, majd letört a meredeken a vágás felé hirtelen irányváltással. Ekkor már ismét 100 méter körül haladt előttünk, és két belógó vékony suháncon meg is találtam a kenését a sebzettnek. Ekkor a sűrűben Rony vakkantott egy párat, vagy más disznó szagát érezte, vagy légszimattal már a sebzettről kapott szimatot, mert még 70 métert tett meg a sűrűben amikor állóra csaholással jelezte a kant. Kicsit át is vert a hangja, és csőre töltöttem a fegyvert, mire pár lépés megtétele után már másként ugatta, és bele-bele mart a sebzettbe. Ez jelezte számunkra, hogy már dermedten van a keresett kan.

Nagy volt az öröm mindenkiben, megdicsérgettük Rony őszülő fejét, és feltörtük a vadat. A négy év körüli kan egy régebben elkészített vacokban feküdt, itt búcsúzott a Bükk meredélyeitől. Csak otthon derült ki, hogy ez volt Rony 600. eredményes munkája!”

12718103_1002468873173310_574232363023404012_n

 Forrás: Utánkeresők Baráti Köre; Szabon Gábor

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*