fbpx

Lőporfüstös vb

0

Szerkesztőségünk munkatársai ellátogattak a 27. Elöltöltő Fegyveres Világbajnokság augusztus 17-ei, szerdai napjára. A verseny kezdése igen szerencsétlen módon alakult, ugyanis erős esőzéssel indult a nap. A 25-, az 50- és a 100 méteres pályákon már egyszer beszedték a lőlapokat, hogy ne ázzanak el, majd amikor kétórás csúszás után újra kirakták őket, az eső újra eleredt. Szerencsére a komoly égszakadás ezúttal elmaradt, így a verseny tizenegy órakkor elstartolt (a koronglövők ekkor egy másik pályán már belefogtak a lövészetbe). A golyós pályákon három versenyszám zajlott egymás mellett a lőállásokban. A legérdekesebb látványt talán a hölgyeknek szóló, úgynevezett „Walkyria” hozta, ahol 100 méteren, fekvő pozícióból lőttek a versenyzők célba, csappantyús puskával. Emellett a férfiak 50 méteres „Miquelet”-je zajlott. Ez a megmérettetés a 17-18. század simacsövű, kovás hadipuskáinak a versenye, amely megidézi a 18. századi metodista hadművészet, valamint a francia forradalmi háborúk időszakát. Egyes lövészek utóbbi hangulatra még a ruháik terén is odafigyeltek.

Talán mondani sem kell, hogy az első lövések után nem csak a lövedékek becsopdásának szokatlanul hangos kopogása volt furcsa, hanem – „hétköznapi” vadászszemmel nézve – a lőporfüsttől bizony egy-egy lőállásnál csak igen párásan lehetett szemlélni a verseny állását…

A holnapi nap tartalmából:

25 méter

Cominazzo – Sima csövű kovás pisztolyok 25m-es versenyszáma.

50 méter

Lamarmora – Az 1850-60-as évek huzagolt, csappantyús hadi puskáinak 50m-es, álló versenyszáma. A puskáknak és lövedékeiknek szigorúan követni kell az eredeti 19. századi hadi gyártási előírások által meghatározott paramétereket.

100 méter

Whitworth – 100m-es, fekvő versenyszám csappantyús puskával.

Koronglövészet

Lorenzoni R – Másolat, csappantyús sörétes puskák 2×25 lövéses versenye. A lövészek 5 lőállásból lövik a trap szabályaira igencsak hasonlító versenyszámot.

Szöveg és fotók: Kókai Márton

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*