fbpx

Gyakorlat teszi a mestert

0

A Venator Tanulmányi Bérkilövő Vadásztársaság augusztus 28-án, a KAEG Zrt. Ravazdi Erdészetének területén található Magyalosi Lőtéren tartotta meg lövész- és főzőversennyel egybekötött hagyományos családi napját. A program célja a lőkészség fejlesztésén és a közösségépítésen túlmenően az volt, hogy a vadásztársak és családtagjaik alaposabban megismerhessék egymást, s közösen eltöltsenek egy kellemes napot. Nos, a „foglalkozás elérte a célját”, kitűnő hangulatban zajlottak az események a több mint 60 hektáros, minden igényt kielégítő, 12 sörétes pályával, és igen komoly golyóslövészeti infrastruktúrával rendelkező helyszínen.

A főzőcsapatok bográcsaiban már kora reggel sercegett a szalonnazsíron piruló hagyma, és a gyerekek is hamar birtokba vették az ugrálóvárat, a gyerekfoglalkoztatót, valamint a lézeres lövészetnek helyt adó lakókonténert. A bátrabb és elszántabb hozzátartozók a vadászíjászatba is belekóstolhattak, kipróbálhatták a hagyományos, illetőleg a csigás íjakat, a „fő attrakció” azonban az az összetett vadászlövészeti erőpróba volt, melyre nem kevesebb, mint ötven vállalkozókedvű jáger jelentkezett. A résztvevők közül szinte mindenki a Venator Vadásztanfolyam egykori hallgatója volt. A ma már gyakorló puskaforgatónak számító versenyzők forgószínpad szerűen foglalták el a lőállásokat, egy előre megkomponált menetrend szerint. Az egymással – és a kánikulával – birokra kelőknek két korongvadász számban kellett 25-25 sörétlövést tenniük, majd nagygolyóssal 50 méteres futó disznóalakra, illetőleg 100 méterre lévő álló őzalakra célozniuk.

A vadhús-ételeket késztő alkalmi szakácsok produktumait Sági Szilárd „gasztrokibic” zsűrizte, majd miután a jelenlévők közösen elfogyasztották az alkotásokat – melyek közt a tejszínes szarvasragutól kezdve a vaddisznópörköltig igen változatos menüpontok szerepeltek – elérkezett a várva várt eredményhirdetés ideje. Azzal azonban, hogy az értékes nyeremények méltó gazdáikra találtak, még nem ért véget a családi összejövetel, hiszen egyfajta zárszó gyanánt újra fegyverdörrenéstől lett hangos a Pannonhalmi Apátságtól egy „kőhajításnyira” működő, festői környezetben fekvő lőtér. Tőtös Lehel, a Magyar VADÁSZLAP fegyverrovatának vezetője tudniillik egy érdekes kísérletbe fogott: különféle lövedékekkel – és az íjászokközreműködésének hála, egy vadászvesszővel – ballisztikai zselébe tett lövéseket, demonstrálva az eltérő tömegű és kialakítású „magok” hatásmechanizmusából adódó különbségeket. (A teszt eredményéről lapunk októberi számában részletesen olvashatnak.)

Kora este lett, mire a zsúfolásig megtelt parkoló ürülni kezdett, ám a vadásztársasági tagok nem búcsúzkodtak túlontúl hosszasan egymástól, hiszen hamarosan találkozni fognak a számukra szervezett vadászatokon, melyeken – talán a családi napi lövésztusának is köszönhetően – eredményesebben tudnak lövést tenni a kakatolva felburranó fácánkakasokra…

Forrás: VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*