fbpx

Muflonok bárányok a Budakeszi Vadasparkban!

0

Az április épphogy csak átlépte a Budakeszi Vadaspark küszöbét, de a muflonok kifutóján máris megjelent három kíváncsi utód. A muflonok násza október és december közé esik, az átlagosan 21 hetes vemhességet követően pedig március és május között érkeznek meg az csemeték. A muflonbárányok kicsit félénkek, de aktívak, s társaikhoz hasonlóan egységesen szürkés-halványbarna kültakarót viselnek.

A muflonok egyébként talán a legéletrevalóbb utódok, hiszen nagyon hamar lábra állnak, születésük után már 10-30 perccel szopnak, sőt 2-3 órával később már a nyájjal tartanak és csak a „betevő falatért” keresik fel az anyajuhokat. A muflonbárányok az első két hónapban csak tejet fogyasztanak, majd fokozatosan áttérnek a felnőtt muflonokra jellemző étrendre, amit elsősorban fűfélék alkotnak.

A kamaszodás nehéz időszaka 4-5 hónap után köszönt be, aminek leglátványosabb ismertetőjele a testtömeg hirtelen és jelentős megnövekedése: egyéves korukra a muflonbárányok megtízszerezik születési súlyukat! A fiatal muflonjerkék és kosok másfél éves korukban érik el az ivarérettséget.

A muflonok szociális állatok, vagyis kifejezetten kedvelik a társaságot, ráadásul nagyon gondoskodó lénynek számítanak: az anyajuh nemcsak saját bárányát, de a csoporthoz tartozó összes kicsit sajátjaként védelmezi. Az utódok és az anyaállatok egyébként hangról és egymás jellegzetes szagáról ismerik fel egymást.

A Korzika és Szardínia szigetéről származó muflonokról még több érdekességet hallhattok és láthattok a Budakeszi Vadaspark YouTube-csatornáján található „A hét állata” videóban: https://www.youtube.com/watch?v=fiAXnIOkHEU

Fotók: Zachán Viktor / Budakeszi Vadaspark

Forrás: Budakeszi Vadaspark

 

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*