Rétisas támadás

0

Nem Tóbiásék három feketególya-fiókáját támadta meg egy rétisas. A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével zajló kutatási projekt keretében egy másik feketególya-pár mindennapjait is kamera figyeli, a felvételeket azonban csak rögzítik, de nem továbbítják az internetre. Ennél a fészeknél történt a rétisas támadás és a fiókák elvesztése.

Tóbiás és Sára, a két gemenci fekete gólya és három fiókája jól van, erről bárki megbizonyosodhat a Gemenc Zrt. honlapján megtekinthető élő internetes adásban. Egy másik feketególya-pár fiókái lettek az áldozatai egy rétisas támadásnak. Az eset fontos információt szolgáltat a tudósoknak, kutatóknak, ornitológusoknak, valamint az erdészeknek is.

Először sikerült dokumentálni, hogy egy rétisas ilyen módon szerzi be a táplálékát. Több közvetett jel (például: kifosztott fekete gólya fészekben talált sastoll) alapján eddig is feltételezték a kutatók, hogy ilyen jellegű esemény előfordulhat, azonban a teljes bizonyossághoz a mostani gemenci felvételekre volt szükség. A rétisasok általában halakkal táplálkoznak a Gemenci ártér vizes élőhelyein. A gólyafészket kifosztó középkorú, ereje teljében lévő rétisas feltehetőleg eredménytelenül próbált halászni, ezért támadta meg a feketególya-fiókákat. Közel két órán keresztül próbálta távol tartani a fészektől a betolakodót az egyik szülő, azonban a sas végül elzavarta, majd elpusztította a három fiókát.

A Gemenc Zrt. számára fontos a be nem avatkozás elve, hiszen a madarak fészkelőhelyén elhelyezett webkamera egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a természetet a maga valójában és zavartalanságában figyelhessék meg az érdeklődők. A webkamerákat megfigyelő szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt. Ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp sem célja beavatkozni az erdőgazdaságnak.

Mindannyian hajlamosak vagyunk megszemélyesíteni és idealizálni a számunkra kedves madarakat, de ne feledjük, hogy ezek vadon élő, fokozottan védett fajok, e védelmet éppen azért élvezik, hogy fajuk a természetes életkörülmények között, esetenként emberi léptékkel mérve kegyetlennek vagy szomorúnak tűnő események által szabályozott módon maradhasson fönn.

TÓBIÁSÉK WEBKAMERÁJA:

http://gemenczrt.hu/media/feketegolya-feszek/

TELEPÍTETT KAMERA FOTÓK:

https://drive.google.com/open?id=1sHUg5_eyKSzRM_a_ko4SDGtjfT2nSyzt

Forrás: Gemenc Zrt.

Megosztás

Szóljon hozzá! (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük!)

*