fbpx

Duplázott szarvasteríték

0

Október 3-án tartotta hagyományos gímszarvas trófeaszemléjét a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Királyszállási Erdészet, alsóperei parkerdő és arborétumánál. A megjelenteket az erdőgazdaság vezérigazgatója, Ugron Ákos Gábor köszöntötte. Elmondta, hogy egy mustra a vadgazdálkodó számára mindig ünnepnap, amelyet a kiállított hatvan agancs is jól szemléltet. (Az idényben egyébiránt a szemle napjáig hetven bika került terítékre.) Kiemelte, a VERGA Zrt. bár volt honvédségi cég, a honvédelmi jelleg mégis a mai napig befolyásolja a vadgazdálkodást, amely két erdészet, a Zirci és a Királyszállási területén zajlik. Ugron Ákos Gábor a közelmúlt eredményeivel kapcsolatban hangsúlyozta: az elmúlt tíz esztendőben az erdőgazdaság területein való szarvaselejtés megduplázódott. Hozzátette, nem egy somogyi, vagy zalai állományról van szó, de büszkék az elért eredményekre!

Néhány adat a VERGA vadgazdálkodásáról, az elhangzott számok tükrében: A vadászterület nettó 17,5 ezer hektáros. Vannak olyan részek, amelyek honvédelmi okok miatt nem vadászhatóak, s ezek mellett 1400 hektár – vadkárvédelmi célokból – el van kerítve a vad elől. A területeken nagyjából 1700 nagyvad kerül egy idényben terítékre, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy nap során három vadat szállítanak be a helyi vadőrök. Az összteríték egyharmadát a gímszarvas jelenti, a maradékból nagyjából 500 egyed a vaddisznó, és 250-250 az őz és a muflon. A dám csak váltóvad, így az elejtett néhány egyed nem számít meghatározónak. Az éves terítékre körülbelül negyven százalékát az év végi hajtások, terelések szolgáltatják.

GALÉRIA

A gímszarvasok terítéke 2002-ben 202 egyedből állt, amely mutató tavaly 657 elejtésben állt meg. Az elmúlt 12 esztendőben 1344 bika került puskavégre. Az erdőgazdaság kollégái saját bevallásuk szerint biztonsággal nyolc kilóig tudnak vendégeket fogadni, ami jól reprezentálja az állományt. Az idei átlagtömeg az elmúlt éveknek megfelelően alakult, 5,11 kilogramm lett. A 2018-as legnagyobb agancs alatti táblán 9,19 bírálati tömeg volt olvasható. A szeptemberi érmesarány 35,7 százalék, egy aranyérem, hat ezüstérem és tizennyolc bronzérem született. Korosztály szempontjából az elejtett bikák tíz százaléka haladta meg a tíz éves kort, a teríték fele középkorú, 36 százalék pedig fiatal egyed volt.

A beszámolók végeztével a szakmai közönség a hideg, szeles idő ellenére hosszan mustrálta a különféle agancsokat, majd a diskurzust a cég rendezvénytermében, fehér abrosz mellett lehetett folytatni.

Kókai Márton

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*