fbpx

Erdők gyöngye

0

Az alábbi különleges őzbakot július közepén, a Zempléni Nagyvadász Bt. területén sikerült terítékre hoznia Fodor Ferenc hivatásos vadásznak. A bak elejtését, nem csak az egyedi, zergekampóhoz hasonlatos „szélfútta” agancs, hanem az a tény is különlegessé tette, hogy az első őzbakja felett emelhetett kalapot a kezdő vadőr.

A Zempléni Nagyvadász Bt. 5500 hektáron a Zemplén szívében, Mikóháza környékén gazdálkodik, jellemzően nagyvadas területként, a fő vad a muflon és a gímszarvas, ami a társaság gazdálkodásának az alapját nyújtja, az éves árbevételük 80%-át jelenti. Az őzzel klasszikus értelemben gazdálkodást „nem folytatnak”, vendégvadászokat nem fogadnak rájuk, a bakokat a tagság ejti el. Orosz-Tóth Dávid és Fodor Ferenc, a két vadőr végzi a napi feladatokat és a vadásztatást.

Az idény elején már több alkalommal Dávid szeme elé került ez a különleges bak, ami egy meredek kavicsos tölgyes erdőrészben tanyázott. A nagy takarás és a szabdalt terep miatt, már elvesztették a reményt, hogy ezt a „hegyi remetét” terítékre hozzák. Többszöri sikeretlen próbálkozás után le is mondtak a bakról, egy fa, egy bokor, egy szikla mindig útban volt, nem tudtak rá lövést tenni.

Ahogy a mondás tartja „a remény hal meg utoljára”, mivel Ferenc még nem ejtett el őzbakot Dávid felajánlotta kollegájának, hogy próbálják meg ő elejteni ezt a bakot. Egy igen hosszúra nyúló hajnali cserkelés végén Diana eléjük terelte ezt a csodás őzbakot. Szerencsére most nem voltak zavaró körülmények és egy jól irányzott szívlövéssel sikerült helyben marasztalni a hőn áhított vadat. A birtokbavétel után hosszú percekig mustrálgatták különleges fejdíszét és emlékeztek vissza az elejtés izgalmas körülményeire.

Zachán Viktor

nagyvadász bak 2

bty

bty

bty

bty

bty

bty

bty

bty

őzbak képek

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*