fbpx

Meglépték: hadüzenet a vaddisznónak!

0

Megváltozott az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési terve. Az országos főállatorvos legújabb rendelkezése alapján a hazai vaddisznó állománya ellen szinte „hadat kell viselnünk”. Innentől kezdve, ahol a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) másodlagos fertőzést diagnosztizál, ott a területet automatikusan a szigorúan korlátozott területek (SZKT) közé sorolják. Ez pedig annyit tesz, hogy például a területen található vadfarmok állományát fél éven belül fel kell számolni.

Azok a területek sem ússzák meg, amelyek nem SZKT besorolásúak, ugyanis itt az előző évi (azaz a 2019/20-as) teríték 150 százalékát (!) kell teljesíteni diagnosztikai elejtésként. Ennek végrehajtása egyúttal a vadgazdálkodási terv teljesítését is jelenti. A rendelkezés talán legmeghökkentőbb pontja, hogy amennyiben ezt a tervet nem tudja a vadgazdálkodó teljesíteni, úgy az állategészségügyi hatóság „külső segítséget” is igénybe vehet.

Szintén a vadgazdálkodókat hivatott segíteni továbbá az a rendelkezés is, hogy a vaddisznótetemek felkutatásáért fix 30 000 forint juttatás jár majd, óradíj helyett. A teljes rendelkezés itt érhető el.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*