fbpx

Véget ért a Vadászati Világkiállítás

0

49 évvel ezelőtt ezen a napon, 1971. szeptember 30-án zárta kapuit minden idők legsikeresebb vadászati rendezvénye, az I. Vadászati Világkiállítás. A budapesti központú – ám több vidéki helyszínt is érintő – esemény 1971. augusztus 27-től szeptember 30-ig várta a látogatókat.

A fővárosi Vásárközpontban megtartott központi expo több, mint 33 hektáros területen mutatta be négy kontinens 52 országának növény- és állatvilágát. A „Vadászat a világon” című reprezentatív bemutatón önálló pavilonnal vagy standdal 34 ország szerepelt. Ehhez csatlakozott az a nagyszabású trófeabemutató, amelyen 19 ország mutatott be különféle agancsokat, szarvakat és agyarakat. Az egyes országok pavilonjai 30 000 négyzetméteren sorakoztak, míg a 60 000 négyzetméternyi szabad területen állandó élővad-, kutyás és lovasbemutatók várták a látogatókat. A 35 napig tartó rendezvényre több mint 2 millió – köztük kétszázezer külföldi – érdeklődő volt kíváncsi.

A világkiállítás tovább öregbítette a magyar vadászat-vadgazdálkodás elismertségét, hírnevét. A nemzetközi trófeabíráló bizottság a programsorozat részeként összesen 521 gímtrófeát, 63 dámlapátot, 336 őzagancsot, 25 mufloncsigát és 174 vadkanagyart bírált el, köztük több magyarországi világrekordot, például az 1969-es Fehér-féle, illetőleg az 1970-ben elejtett Tolnai-féle lapátost, vagy a 251,83 pontos lenti szarvasbikát.

Az 1971-es Vadászati Világkiállítás nem csak a politikusokból és egyéb méltóságokból álló protokollvendégek, valamint a puskaforgatók körében aratott hatalmas sikert, de meg tudta szólítani az egész társadalmat, elősegítve ezáltal a vadászok tevékenységének széleskörű megismerését, az ágazat elfogadottságának növelését. Tulajdonképpen ez volt az alapvető célkitűzés, melynek érdekében már a megnyitását megelőző években komoly kampánytevékenységet folytattak a szervezők: számos helyen megjelent a rendezvény emblémája és kabalafigurája, a Magyar Posta tematikus bélyegíveket adott ki, s a vadászatot népszerűsítették egyebek mellett a gyufásskatulyák dobozán, a különféle kiadványokban is…

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*