fbpx

Hangtalan vadkárelhárítás

2

Napjaink felgyorsult világában, a technikai fejlődés hatalmas méreteket öltött mind az ipari- és a mezőgazdasági szektorban. A minél több profit termelése lett az elsődleges szempont, amely sajnos még jobban kiélezte a földtulajdonosok, az erdészetek és az olyan szervezetek szembenállását a vadgazdálkodókkal, akik valamilyen formában érintettek a vadkár fogalmában.

A vad által okozott kár megelőzésében sajnos nincsenek 100%-os megoldások. Se a villanypásztor, se a kémiai anyagok nem nyújtanak tökéletes biztonságot. A kilövési tervek szinte évről-évre történő megemelése nem fog nagy mértékben hozzájárulni a vadkár csökkenéséhez, hiszen elmondhatjuk, hogy intelligens nagyvadjaink igenis alkalmazkodtak a vadászati nyomás intenzitásához.

Ha csak a vaddisznó állományának viselkedését nézzük, abban egyetérthetünk, hogy olyan helyeken, területeken jelentek meg, ahol pár tíz évvel ezelőtt csak hírből ismerték őket, arról nem is beszélve, hogy a malacozás kiterjedt az egész évre… és ugyebár tisztában vagyunk vele, hogy ez mit is jelent.

Ezekre a tényekre alapozva megállapíthatjuk, hogy a vadkárelhárítás egy komplex feladattá nőtte ki magát, ahol nagyon sokrétűen kell az adott szituációt megvizsgálni és a megelőzésben érdekelt feleknek konszenzusra törekedve kell ezt a célirányos tevékenységet a gyakorlatban alkalmazni.

Ebben a kármegelőzési tevékenységben immáron 5 éve vállalnak szerepet a Doxmand Hungary Kft. szakemberei is, akik Nagy Barnabás képviseletével sikeresen segítik nemcsak a hazai, hanem többek között az ausztriai vadászok és gazdálkodók munkáját.

Barnabás mindemellett több mint 20 éve folytat aktív vadászatot, ezért mindkét oldal problémáit nagyon jól ismeri.

Az ultrahangos vadriasztó készülékeket sikeresen beillesztette a vadkár-megelőzési stratégiájába:

A vadászható csülköseink alapban érzékenyen reagálnak minden olyan jellegű hang- fény- és szaghatásra, amely nem megszokott az élőhelyükön. Az ultrahang tartományában működő készülékek, 20 és 30 kHz között váltakozó hanghullámaival olyan mértékű zavarást keltenek, aminek hatására a vad nem tartózkodik huzamosabb ideig egy adott területen, hanem egyszerűen továbbáll.

Doxmand kft. olyan kooperációsrendszerrel robbant be a hazai- és nemzetközi piacra, amelyekkel nagy mértékben csökkenthető a vad által okozott kár mennyisége.

A hatás intenzitásának növelése érdekében a kooperáció másik felét az embernek, a vadászatnak kell biztosítania. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a készülékek nem „csodafegyverek“, hanem munkaeszközök, melyek kezdetben nem helyettesítik az emberi jelenlétet.

A készülékek szakszerű és pontos felállítását követően, a kezdeti időszakban, ha azt látjuk, hogy a készülékek működése ellenére, nagy mértékű vadkár keletkezik -ami nagyon ritkán előfordul-, ajánlatos a védendő területen történő felülések gyakoriságának megnövelése. Ezt azért érdemes megtenni, hogy a vad az ultrahangos zavarást az emberi jelenléttel, vadászattal, a lövéssel, a veszéllyel hozza kapcsolatba.

Ha ez sikeresen megtörténik, akár azt is elérhetjük, hogy a vad teljes egészében kerülni fogja a védett mezőgazdasági területeket, megváltoztatja váltási útvonalát.

A készülékek felállításában nagy segítségére lehet mind a földtulajdonosnak, mind a vadászatra jogosultnak a Doxmand Védelemtervező meglátogatása, ahol lehetőség van a vadkár elleni védekezés szakszerű megtervezésére.”

Az ultrahangos készülékek szimulációjával, a Google Maps térképen lehetőség van a virtuális vadkárvédelem megtervezésére, amely már a kezdetekben nagyon egyszerű és akár a helyszínen okostelefon segítségével is könnyedén elvégezhető.

A szél ugyanúgy, mint minden hanghatásra, az ultrahangra is befolyással bír, vagyis kis mértékben csökkenti a készülékek nevesített védelmi körzetét.

A programban feltüntetett készülékek hatósugara egy ideális, szélcsendes időjárásra vonatkozik, ezért érdemes a készülékek felállítását úgy megtervezni, hogy a sárga színnel jelölt területek, melyek a hatósugarat szimbolizálják, részlegesen fedjék egymást, elkerülve ezzel a gyakorlatban létrejövő ultrahangmentes „folyosók“ kialakulását.”

A tervezés után a telepítési szakaszban, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ultrahangnak szabad térre van szüksége a terjedéshez. Minden jellegű terepi akadály (épület, erdősáv, bokros terület) csökkentik a hatótávolságot és az ultrahang nem jut át az akadály másik oldalára.

A vetések idején, az alacsonyabb növésű mezőgazdasági termények esetében vagy a magasabb növésű kultúrák kezdeti stádiumában ez nem probléma, hisz nyílt és egyenes fekvésű.

Abban az esetben, ha a védendő terület egy dombháton terül el, akkor nem célszerű a domb tetején felállítani a készüléket, hisz a domb alsóbb régióiban nem érvényesül a zavaró hatás. A lejtős területen felállított ultrahangforrásokat úgy kell beállítani, hogy a változó frekvenciájú hullámok párhuzamosan fussanak a domborzati viszonyokkal.

A teleszkópos tartónak vagy karónak derékszöget kell bezárnia a termőfölddel. A domboldalban függőlegesen felállított készülékekkel nem fogunk mást elérni, csak azt, hogy a felsőbb régiókban az ultrahang a földbe ütközik, az alsóbb területek felett viszont elsuhan, bele a levegőbe.”

Északi lejtésű vagy árnyékos területeken, ahol a napenergiával üzemelő készülékeket nem éri elegendő napsütés, ajánlatos a tartókra kiegészítő napelemeket helyezni, amely a felére csökkenti a beépített akkumulátorok töltési idejét, ezzel biztosítva a készülékek optimális működését.

A magasabb növésű termények védelmének érdekében Barnabás a készülékek felállítását a védendő ültetvények peremterületén ajánlja, hisz a kukorica, napraforgó, a repce már a virágzási stádium előtt vagy a tritikálé nagy mértéken csökkenti az ultrahang terjedését.

Addig, amíg a vadkárt okozó vadnak a mezőgazdasági termény nem biztosít elegendő takarást, addig védekezhetünk nagy területre kiterjedően és miután már a növény növekedési stádiuma meghaladja a vad magasságát, kénytelenek vagyunk a peremterületekre összpontosítani.

A készülékek hatékonyságát egyértelműen növeli, ha az ultrahangos védelmet kombináljuk más vadkárelhárítási eljárásokkal.

A készülékek következetes fejlesztésűek, természetbarátok, gondozásmentesek, rendkívül hatékonyak, napenergiával működnek, szoftveresen támogatottak és az első évben visszahozzák a befektetett összeget.” összegzi Barnabás az elhangzottakat.

A Doxmand Hungary Kft. már több európai országban, így Franciaországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban kereskedelmi képviselettel rendelkezik, de a készülékek már Romániában, Lengyelországban, Szlovéniában, Hollandiában, Horvátországban és Svájcban is működnek.

A Doxmand Kft. egyértelműen a korunkhoz megfelelő, technikai újdonságokkal lépett a piacra és korszakalkotó ötleteivel nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy átgondoljuk a vadkárelhárítás fogalmát. Elég inspirációt biztosít ahhoz, hogy befejezzük az egymásra való mutogatást és közös erőfeszítésekkel védjük meg egymás értékeit.

Megosztás

A szerzőről

2 hozzászólás

  1. A leírások és a reklám végett vásároltunk 10db Doxmand ultrahangos vadriasztó készüléket. Ezeket kiraktuk tavasszal a gabona táblákra a túráskárokat megelőzendő. A disznók körbe túrták, és szarvas taposási kár is keletkezett ezeken a táblákon. Kukorica vetéskor átraktuk a területünk másik végébe egy bio kukorica vetésre mind a 10-et, 40m-enként az erdő felőli oldalra. Megfigyeltünk fiatal bakot ahogy az agancsát a karón tisztítja amin ez a készülék volt. A szarvasok a riasztók környékén a legnagyobb nyugalomban csipegettek és a disznókat sem zavarta láthatóan egyáltalán. Rendkívüli csalódás, a friss telepítés után sem zavarta semennyire a közvetlen közelében tartózkodó vadat. -és igen, mielőtt valaki viccesen kérdezné, be kapcsoltuk, és a bekapcsolás utáni csippanás jelezte, hogy “működik”.-

  2. Viháncka be

    Svédországban élek, ahol hasonló, ultrahangos készüléket ajánlanak az őzek/szarvasok ellen. Rendkívül nagy az állomány, és az embertől nem félnek (itt nem bántják őket, a vadászatuk rendkívül korlátozott). Gyakorlatilag a kertbe járnak csemegézni.
    Telepítettem ilyen ultrahangos zavarót. Egyetlen őzet/szarvast/borzot/nyulat/vaddisznót stb. sem tartott távol.
    Kidobott pénz volt.

    Ami működött: vegyi fegyver (farkasvizelet). Lefújtam vele 80 méterenként a területet, azóta béke van a telken, és végre virágzott a tulipán is! 😁

Reagálj

*