fbpx

Esőben cserkelni? Megúszhatod szárazon!

0

Manapság nem nehéz ruházatról írni, mivel a technikai újítások sokaságát szinte napról napra lehetne ecsetelni. A tervezők és gyártók számára szinte minden anyag és technológia rendelkezésre áll, amit megálmodnak. Leginkább talán a különböző vadászati módokhoz tervezett ruhák terén és a szabásmódok tekintetében szegmentálódik a ruhaipar, és sokan elmozdultak a funkcionalitás irányába. Legalábbis a skandináv gyártók mindenképpen. Ennek tükrében mutatjuk be a dán Härkila cég idei újdonságát, a Mountain Hunter Hybrid ruházatot.

A Mountain Hunter Hybrid kollekció három darabból áll. Egy nadrágból, egy dzsekiből és az ez alá szánt fleece-ből. Ha a nevet lefordítjuk, akkor ez elsősorban a hegyivadászok ruhája, leginkább azonban az őszi és tavaszi időszakra tervezett cserkelőruha. Esős, nedves időben jó szolgálatot tesz, mondom ezt tapasztalatból, ugyanis az utóbőgési időszakban sikerült három olyan napot kifogni, amikor a reggeli és esti vadászat során végig esett az eső. Ennek ellenére a nyári időszakban is kipróbáltam, sőt, több vadászati módnál is, de már most leszögezem, hogy számomra az 5-20 fok közötti cserkelésnél teljesítette a legjobb szolgálatot.

A ruha többféle anyag keveréke, tehát például a térd, a boka, a váll, a kar fekete, nagy ellenállóságú vízálló anyagból készült, míg a többi rész vízlepergető. Azonban az egész ruha ArcStretch® anyagból készült, mely rugalmas, így elősegítve a nagy és gyors mozdulatokat, azaz, amikor hirtelen guggolásra van szükség, hogy a feltűnő bika nehogy észrevegye az embert, nem reccsen a varrás, hanem megnyúlik az anyag a kényelem érdekében. Ezen kívül rendelkezik egy úgynevezett HSP® Härkila Storm Pro membránnal, mely szélállóságot biztosít, amellett, hogy légáteresztő is. Ezt alá is tudom támasztani, hiszen sajnos volt alkalmam letesztelni.

A kabát meglehetősen könnyű, két nagy ferde és két rádiózsebbel rendelkezik. Lecipzározható a kapucni, melyet én például praktikusnak tartok, mert esős időben is a kalapot részesítem előnyben.

Ami nagyon jó szolgálatot tett, az a tépőzáras mandzsetta, ugyanis első alkalommal, amikor ezt nem használtam, befolyt az eső, de a következő cserkelésen már nem volt gond. A vállon és a felkaron teljesen vízálló, a többi részen csak impregnált, azonban egy úgynevezett DWR anyaggal is kezelték a víz és a kosz megtapadása ellen.

A nadrág hátsó része, az elülső oldalon pedig a térd alatt teljesen vízálló, míg a combnál vízlepergető, de ugyanazokkal a membránokkal és felületkezeléssel ellátott, mint a kabát. Térdnél és bokánál megerősített anyagot használtak a kopás ellen. Ami nagyon tetszett, hogy a fenék két oldalán szellőzőnyílásokat lehet nyitni, ha esetleg a hűvös reggelt követően melegebbé válik az idő, így nem fülledt be az ember a nadrágba. Ha valaki netán bakanccsal veszi fel, és időközben sárosabb terepre téved, vagy elered az eső, mind a bokarésznél, mind a térdnél összehúzhatja a gatyaszárat. Zsebekből négyet találhatunk, melyből két nyitott elülső és két cipzáras oldalzseb. A jobboldali combzsebben négy lőszer befogadására alkalmas tölténytartót alakítottak ki, bár személy szerint én biztosan nem ott tartanám a muníciót. Sokkal inkább a kabát valamelyik zsebében. Elmaradhatatlan része a Härkila nadrágoknak a belső szilikoncsík az övtájékon, melynek köszönhetően nehezebben csúszik ki az ing, így megőrizve egészségünket.

A szett harmadik darabja a Mountain Hunter Hybrid Insulated Fleece, mely egy nagyon könnyű melegen tartó réteg. Ugyanabból az ArcStretch® anyagból készül, mint az előző két ruhadarab, azonban PrimaLoft® bélést is kapott.

Mindössze egyvalami zavart, ami már hosszú évek óta bosszant azoknál a ruháknál, melyeknél membránokat használnak, méghozzá a hangjuk. Ugyanis teljesen hangtalan ruhát ezekkel a technikai újításokkal egyszerűen nem lehet készíteni, tehát talán soha nem fogunk egy macska nesztelenségével cserkelni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy hangos lett volna a Mountain Hunter Hybrid ruha, és elugrott volna a vad, mert sikerült több bika közelébe férkőzni. De talán előbb-utóbb a „néma” kabátoknak, nadrágoknak is eljön az ideje, ugyanis a Härkila tervezőasztalánál gyakorló vadászok is részt vesznek a munkában, akik tapasztalataikkal segítik a termékek fejlesztését.

Pechtol Szabolcs

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*