fbpx

Kőkemény lámpás

0

Tavalyi már teszteltünk Fenix keresőlámpákat a PD35 V3.0 és HT18 személyében. Egy adapter segítségével mindkettő rögzíthető volt a puska csövére is, azonban míg a PD35 meglehetősen kicsi, addig a HT18 jóval robusztusabb lámpát testesít meg. Az idei évben azonban a „kettő közé szerettem volna lőni”, tehát egy olyan lámpára voltam kíváncsi, amely nagy hatótávval rendelkezik, de zsebben is elfér. Így esett a választásom a TK20R V2.0-ra.

A modellek elnevezésével mindig bajban vagyok, mert nem könnyű megjegyezni. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mondjuk női neveket kapnának a lámpák, mint ahogy a Fenix tette ezt fejlámpáinál, a Ruby és az Amber esetén…

De térjünk vissza a keresőlámpákhoz, leginkább a TK20R-hez! Véleményem szerint úgy lehet a legjobban tesztelni egy vadászati eszközt, ha van nálunk egy kontrolleszköz is. Jelen esetben a bevezetőben már említett két lámpa szolgáltatta az összehasonlítási alapot, hiszen azokat már tavaly óta használom. Leginkább a PD35-öt  viszem magammal, mert 133 grammos tömege és 13 centiméteres hossza alkalmassá teszi arra, hogy szinte bármelyik zsebben elférjen, és egy csiptető is van rajta, hogy a zseb széléhez fogatva ne mozogjon össze-vissza. A HT18 a méreténél fogva nem alkalmas erre, hiszen a 18 centis hossz és 292 grammos tömeg nem feltétlenül zseblámpa méret.

A TK20R V2.0 a kettő között helyezkedik el a maga 15 centijével és 200 grammjával, tehát zsebre is tehető, ennek dacára a technikai paraméterei felülmúlják mindkét márkatársét! Ugyanis amíg a HT18 1500, a PD35 1700, addig a TK20R 3000 lumen fényáramra képes. Kérdés, hogy mit jelent ez a gyakorlatban, van-e bármilyen előnye a nagy fényáram-értéknek? Ha gyorsan le szeretném lőni a poént, akkor a vadászatban, legalábbis a tesztalkalmaim során nem volt előnye. Zárójelben jegyzem meg, nem szépek ezek a tesztek, hiszen a vadászterületen, sötétben világítom meg a vadat, rendszerint őzeket, dámokat, mert tudom, hogy jobbam bírják a zavarást, és némán tűrik, hogy a különböző lámpákkal, különböző fényerősséggel világítgassam őket. A TK20R-teszt alkalmával stabilan állták a 30 és 3000 lumen közötti fényerősségeket az őzek és dámok.

A távolságot pontosan lemérve lehet bármilyen véleményt és tapasztalatot leszűrni a hatótávolságról. Ez a gyári adatok szerint 475 méter, de, ahogy ezt korábban megszokhattuk, a 250 méterre lévő vadra már nem mernék lövést tenni, ám úgy gondolom, hogy éjszaka ez nem is lehet cél, még róka vagy vaddisznó esetén sem. A fénysugár nem szór, még 200 méteren sem volt túl nagy a megvilágított kör. Persze ez nem kifejezetten vadászlámpa, mint a HT18, aminek sokkal jobban központosított a fénykúpja, de így is széleskörűen használható. Öt különböző fokozatban  használható, és stroboszkóp üzemmódja is van. Az utánkereséshez elegendő 350 lumennel hét órán keresztül „elketyeg”. Az energiát egy 5000 mAh-s akkumulátor szolgáltatja, mely USB-C csatlakozón keresztül tölthető.

És amit most is megkapunk, mint minden egyes Fenix lámpánál, az az ütés- és vízálló edzett alumínium ház, a magas minőségű LED, ultratiszta üveglencse, és persze a garancia a Kronium.hu-tól, mely a lámpatestre öt, míg az akkumulátorra két év.

Pechtol Szabolcs

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*