fbpx

Ismeretlen ismerős – a .25-06 Remington kaliber

0

Ennek az érdekes golyós vadásztölténynek a hüvelye, mondhatni, a magyar vadászok zöme előtt felettébb ismerős. Ami nem csoda, mert megegyezik a .30-06 Springfield főbb paramétereivel, mindössze annak a száját és nyakrészét húzták össze a 0,257 hüvelyk (6,52 mm) átmérőjű lövedék befogadására. Így „született meg” ez a teljesen új kaliber valamikor 1920 körül, úgynevezett wildcat munícióként.

Az amerikai Adolph Otto Niedner (1863-1954) találta fel, s persze a sikere révén nem sokára más Egyesült Államok-beli lőszerkészítők is kamráztattak hozzá egyedi tolózáras puskákat. A .25-06-os népszerűsége végül oly magasra szárnyalt, hogy 1969-ben a Remington szabványosította. Azóta is folyamatosan gyártják, s több fegyvercég kínál ehhez való, de különböző rendszerű puskákat.

Főleg az Egyesült Államokban közkedvelt muníció, ámbár – sokkal korlátozottabb számban – Kelet-Európában is megtalálható az ilyen töltény/puska kombináció. A túrkevei polgármestertől a Román Vadász- és Horgász Szövetség alelnökéig, ha nem is sokan, de megelégedettséggel használják. És igen jó eredménnyel. A töltény érdekessége, hogy lövedékének valódi maximális átmérője 6,55 milliméter, tehát jobban megérdemelné a „hatésfeles” meghatározást, mint az európai „vetélytársai”; például a 6,5×55 Swedish, vagy a 6,5×57 Mauser.
Gary Sitton vadászfegyveres szakíró véleménye szerint egyébként pontosan ez a világ legsikerültebb, kettős célra kifejlesztett golyós tölténye. Könnyű, becsapódáskor gyorsan széteső „maggal” szerelve ideális a kistestű kártevőkre, mint mondjuk az aranysakálra, rókára, borzra. Ebben az esetben – szeles napokon – sokkal jobb választást jelent, mint a .222 és .223 Remington, a .22-250 Remington, de még a .243 Winchesternél is, lévén jóval kevésbé szélérzékeny. Ragadozógyérítésre tökéletes választás az 5,8 grammos tömegű lövedékkel szerelt töltény, melyet több cég is kínál, egymáshoz nagyon is hasonló ballisztikai értékekkel. Ezeknél a torkolati sebesség cirka 1020 m/s, az energia pedig 3040 joule. Nehezebb, jobban összetartó, mélyebbre hatoló lövedéktípussal
ezen felül prímán megfelel különböző vadkecskékre, vadjuhokra, észak-amerikai villásszarvú antilopra, fehérfarkú-, és tán öszvérszarvasra úgyszintén, mint idehaza a szarvast és a vaddisznót kivéve minden másra. Szóba jöhet egyebek mellett a Sako 7,6 grammos Gamehead SP-je, melynek a lövedéke 910 m/s sebességgel indul, míg a torkolati energiája 3147 joule.

Nagyszerű ballisztikai tulajdonságokkal bír, igen lapos röppálya jellemzi, nem csoda, hogy óceánon túli népszerűsége nem egy szenvedélyes hegyivadászt „megfertőzött ”. (Ámbár a magam részéről, ha megtehetném, inkább a .270 Winchestert választanám hegyivadra, amit ilyen célra hangyányival jobbnak vélek.) Külön előnye a .25-06 Remingtonnak, hogy a hozzá készített , általában tolózáras ismétlőpuskák „felhasználóbarátok”, vagyis lövésnél nem taszítanak túl keményen vissza. Ilyen téren sokkal szelídebben viselkednek, mint mondjuk az ugyanazon célra befogott , manapság rendkívül népszerű .30-378 Weatherby Magnum.

Ikertestvérek 1906-ból: balra a .25-06 Remington
és mellett e a .30-06 Springfi eld.
A hüvely jórészt megegyezik,
csak a nyakuk, valamint a szájuk különbözik.

Az Egyesült Államokban élő magyarok közül Hettmann Károly – a kitűnő hegyivadász – rendelkezik ilyen munícióhoz kamrázott puskával, Kanadában pedig Ugray Tamás, akit aligha kell bemutatnom a kedves  olvasóknak, hiszen kiváló könyvei révén sokan ismerik. Ez a töltényféle persze Afrikában is elkerült, ahol James Mellon több mint négyszázötven nagyvadat, főleg antilopokat hozott terítékre vele, minden említésre méltó probléma nélkül.

Magyarországon – kis tömegű, gyorsan torzuló lövedékkel szerelve – ideális a szőrmés kártevők vadászatához, akár nagyobb távolságról is, míg nehezebb lövedékkel megfelel dám, őz és muflon elejtésére. Habár dám esetében, különösen barcogás idején, faggyas állapotú lapátosok terítékre hozatalához ajánlatosabb nehezebb, nagyobb átmérőjű lövedékkel szerelt töltényfélét választanunk. Talán éppen az „apuka”, a jó öreg .30-06 Springfield mellett döntve, amely töltény hüvelyének segítségével hozták létre annak idején e vadászlőszert.

Kovács László

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*