fbpx

Egyetemi lőbajnokság Szielnyicán

0

2022 októberében a Debreceni Agrártudományi Egyetem és a Hortobágyi Dolgozók Vadásztársasága rendezésében volt a felsőoktatási egyetemek vadászvetélkedője, ahol román és szlovák csapatok is részt vettek. Ennek sikere után idén nemzetközivé vált a szlovákiai egyetemi vadászvetélkedő is.

Hetedik alkalommal rendezte meg 2023. április 14-én az Egyetemi Tanulmányi Erdőgazdaság a Zólyomi Technikai Egyetem Rektor Kupájáért folytatott lövészversenyt. Ezen a napon sikerült a vetélkedőt nemzetközi szintre emelni, mivel rajthoz állt három külföldi csapat is, akik Csehországból, Romániából és Magyarországról érkeztek. A cseh csapat a Prágai Földművelési Egyetem hallgatóiból állt, Románia a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapatát, Magyarország pedig a Debreceni Agrártudományi Egyetem versenyzőit állította a rajtvonalhoz. A rendezvényen szlovák részről a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem és persze a Zólyomi Technikai Egyetem hallgatói vettek részt. Összesen 54 fiatal mérkőzött meg a lövészversenyen. A vetélkedő az egyetemhez tartozó lőtéren volt megtartva, Szielnyica falu területén.

A versenyen a lövés 0.22-es kaliberű kispuskákkal volt engedélyezve, nyílt irányzékkal vagy céltávcsővel. A biztonságos fegyverkezelést a lőoktatók szigorú szeme kísérte, előírás volt, hogy minden résztvevőnek rendelkeznie kell fegyvertartási engedéllyel. A négy különböző lőlapra 50 méterről 10-10 lövést kellett leadni 6-6 percen belül, így a maximálisan elérhető eredmény lőlaponként 100 pont volt. Az ülő róka lőlapra fekvő helyzetből, az őzbakra állva, egy rögzített rúdnak támasztva, a zergére álló pozícióból, rögzítetlen célzórúdnak támasztva vagy szabad kézből, míg a vaddisznó alakra támaszték nélkül, szabad kézből lehetett leadni a lövéseket, a célpontokon kijelölt vitális területekre.

Az időjárástól kicsit félve telt a nap, mivel lógott az eső lába, de hála Istennek kibírta csapadék nélkül, s mivel a nap nem sütött, így nem zavarta a versenyzők szemét a célzásban. A verseny végeztével a pontok összeszámolása és kiértékelése után mindenki megkapta lőlapjait megtekintésre, esetleges reklamációk, egyet nem értések miatt – a későbbi kellemetlenségek megelőzésére. A végső kiértékelés és az eredményhirdetést követően ünnepi vacsora zárta a jól sikerült rendezvényt.

A három fős csapatok versenyében harmadik helyezett 948 pontszámmal a Zólyomi Egyetem VSLP csapata, a második helyezett 992 ponttal a Zólyomi Egyetem IFSA csapata lett. Első helyen végzett 1074 pontszámmal a Zólyomi Egyetem Jazvec TUZVO csapata.

Az egyéni indulók közül a harmadik helyre 365 ponttal a Nyitrai Egyetem hallgatója került, míg a második lett 376 pontszámmal a Zólyomi Egyetem versenyzője, ugyanebből az egyetemi csapatból került ki az első helyezett is, aki 386 pontot gyűjtött.

A magyar csapat 896 pontot ért el, a csehek 825 pontot gyűjtöttek, a román csapat összes elért pontszáma 597 volt.

Így a Rektor Kupa továbbra is Zólyom városában maradt, az a csapat vagy versenyző viheti majd el a jövőben , aki háromszor nyeri meg. Valamennyi nyertes oklevelet és érmet kapott, különdíjat a Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság jóvoltából az első helyezett csapat és az elsőként végzett versenyző kapott.

Medve Zoltán,
a Zólyomi Egyetem hallgatói vadásztársaságának vadászgazdája

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*