fbpx

Almát az almával!

0

Akik rendszeresen olvassák lapunkat, a tavalyi évben már találkozhattak a Fenix HM61R, Amber névre keresztelt
fejlámpával, amit a teszt során olyannyira megkedveltünk, hogy marasztaltunk is szerkesztőségünkben belőle egyet. Az idei nyáron azonban megjelent a következő generáció, melyet a gyártó Fenix HM61R Amber V2.0-ként dobott piacra.

Mint látható, a modellnévben túl sok változás nem történt, csupán egy második variációra utaló utótag került  mögé. Kérdés, hogy ugyanilyen apró változtatásokon esett át maga a lámpa is?

A válasz: igen is, meg nem is. Első ránézésre túl sokat nem módosítottak a főleg helyi piacra gyártott elődmodell külsején, azonban, ha kicsit tüzetesebben megvizsgáljuk, jónéhány olyan finomítással, innovációval találkozhatunk, amelyek még felhasználóbarátabbá teszik az eszközt.

Az új Fenix HM61R Amber V2.0 elődjéhez hasonlóan mágnestalppal rögzíthető a fém felületeken

Ilyen például, hogy már nem egy gumihevederrel fogjuk oda a fejpánt tartórészébe a lámpatestet, hanem sokkal egyszerűbben, egy rögzítő fémcsattal toljuk be vagy húzzuk ki. Ezt a megoldást már láttuk korábban a Ruby elnevezésű kistestvérnél, melyet szerencsére megkapott az Amber is. További két kisebb, de hasznos változtatást szintén eszközöltek a fejpánton. Az egyik egy szilikoncsík a homlokrésznél, mely megakadályozza az előre- vagy lecsúszást, míg a másik, hogy a fejtetőn végigfutó gumiszalagot sokkal könnyebben ki lehet csatolni, mint az
elődmodellnél, így aki netán kalapban (sapkában) használja, annak elég a homlokpánt, egy pillanat alatt leveheti a felső részt. Aki pedig inkább zseblámpaként működteti, kiveheti a tartóból és csatt al rögzítheti a ruházatán.
Ezeken az apró módosításokon lehet látni, a gyártó törekszik arra, hogy a legjobbat hozza ki termékeiből, és maradéktalanul megfeleljen a felhasználói igényeknek.

A lámpatestet vizslatva túl sok újdonságot nem látunk. A méret is, a szín is és a forma is a régi, azonban az  akkumulátor más lett. Arról már tavaly is beszámoltunk, hogy a töltés kétféle módon lehetséges: egyrészt egy mágneses töltővel úgy, hogy nem vesszük ki az akkumulátort, másrészt pedig külön tölthető az áramforrás is, ha kivesszük a házból, ugyanis saját csatlakozóval rendelkezik, méghozzá idéntől USB-C dugaljjal, ami előrelépés az első generációnál használt micro-USB-vel szemben. Az akkumulátor ugyanúgy a szabvány 18650-es, azonban a teljesítménye 100 mAh-val csökkent, vagyis 3400 mAh, mellyel még maximális fényerőn is képes 2 órát üzemelni.

De, ha már belemegyünk a technikai paraméterekbe, akkor meg kell említeni a fényáram növekedését. A  maximális teljesítmény a fehér fény tekintetében 1200 lumenről 1600-ra emelkedett , míg a piros esetében
5-ről 10 lumenre nőtt.

A teszt során próbáltam ezeket felfedezni, de őszintén szólva egetverő különbség nincs. Persze, a piros fény esetében a tíz lumen erősebb, mint az öt, de ezt kifejezetten csak akkor használjuk, amikor a lestől visszasétálunk
az autónkhoz és magunk elé világítva jobban látunk, ám azt öt lumennel is meg lehet oldani. A fehér fény esetében kíváncsi voltam a gyártó által leírt 162 méteres hatótávra, 1600 lumen fényáram esetén. Távolságmérővel igazolhatóan gyakorlatilag egy 124 méterre lévő vadat könnyedén meg tudtam volna lőni a fénycsóva segítségével. Azért azt hiszem, hogy egy fejlámpától ez egyáltalán nem rossz teljesítmény!

Tehát mindent összevetve, leginkább a régi almát az új almával kell hasonlítani, mely alapján megállapítható, hogy sok apró, de hasznos módosítással bővült a Fenix HM61R Amber V2.0, melyek révén – nem túlzás kijelenteni – az egyik legjobb választás a piacon lévő fejlámpák közül. Ha valaki sokoldalú, hosszú élettartamú lámpát szeretne vásárolni, ne habozzon! Az elődhöz hasonlóan a forgalmazó, a Kronium öt év garanciát ad a lámpatestre, valamint két évet az akkumulátorra…

Pechtol Szabolcs

Fényforrás: Luminus SST-40 LED (4500K árnyalat)
Fényáram (fehér): 5 fokozat (5, 50, 150, 400, 1600 lm)
Fényáram (vörös): 3 fokozat (1, 10, 10 villogó lm)
Áramforrás: 3400 mAh Li-ion akkumulátor
Hatótáv: max. 162 méter
Lámpatest: repülőgép-alumínium
Ellenállóság: IP68, por-,víz és ütésálló
Méretek: 101 x 36 x 46 mm (tartóval együtt mérve)
Tömeg: 152 gramm (akkumulátorral és pántokkal)
Garancia: 5 év a lámpára és 2 év az akkumulátorra

Megjelent a Magyar VADÁSZLAP 2023. szeptemberi számában.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*