fbpx

Vadászati Kultúra Napja 2023-ban

0

Ismét a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma adott otthont a Vadászati Kulturális Egyesület által évről évre megszervezett Vadászati Kultúra Napja című programnak október 14-én.

Az ünnepség Tóth Csaba múzeumigazgató köszöntőjével vette kezdetét, majd Oláh Csaba a VKE elnöke megnyitotta a rendezvényt, valamint a VKE által meghirdetett „Velünk élő vadvilág” képzőművészeti pályázat anyagából összeállított kiállítást. A megnyitó után adták át a vadászati kultúráért végzett kiemelkedő tevékenységért járó elismeréseket.

Az Arany Fácán-Toll Irodalmi Nagydíjat posztumusz Zilai Jánosnak adományozta az egyesület, melyet leánya és szerzőtársa, Dr. Zilai Dorottya vett át. Az Arany Ecset-Toll Művészeti Nagydíjat Bencze László csontfaragó művész vehette át. Az Arany Túzok-Toll Életmű Nagydíjat kiváló filmes életpályája elismeréseként Takács Viktor kapta. A Hubertus-kereszt Arany fokozatát a Soproni Lővér Vadászkürtösök Egyesület tagjai: Bolla Balázs, Bolla Ádám, Divós Gábor, Gál Gergely, Gergácz Péter, Kiss Krisztián, Mátis Dániel, Strausz Mihály, Weisz Pál vehették át. Dr. Sipos Istvánné a vadászati kultúráért végzett kiemelkedő munkáját Hubertus-kereszt Gyémánt fokozatával ismerte el az egyesület.A képzőművészeti pályázat zsűrije a 16 pályázó 41 alkotásából 29-et ítélt kiállításra alkalmasnak, és 13 alkotás elnyerte a Vadászati Kulturális Érték címet. Idén az év vadfaja az európai őz, ezért a pályázatunkban a zsűri különdíját kapta ezt a vadat ábrázoló alkotás, melyet Rékasi Csaba „Gyalogbodza” című festménye nyert el. A Balogh Péter Művészeti Nagydíjat Nagy Cintia és Ferge Máté alkotópárosnak ítélte a zsűri a „Rejtőzködő szépség” című báli ruha megalkotásáért. A kiállítás két hónapig látható a Vadászati Múzeum Széchenyi-Kittenberger teremben.

A díjátadó után a résztvevők filmpremieren megtekintették Szegedi László Természet-Vadászat- Művészet, Rékasi Csaba világa című új filmjét, amely a művész szemén keresztül láttatja a vadászat valódi szépségét, és hagyományaink megőrzésének fontosságát. Ezután az érdeklődők Hidvégi Béla tárlatvezetésével ismerkedhettek a múzeum kiállításával. Az ízletes gulyásleves elfogyasztása előtt a VKE Solymász Rend elnöke Lóki György és tagja Lóki Mátyás bemutatója kötötte le a közönség figyelmét. A gyönyörű, meleg októberi napon tartalmas programok adtak ízelítőt a vadászat kultúrájának világából az érdeklődőknek.

Kép és szöveg: Polster Gabriella

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*