fbpx

Százból hatvanhárom ember elfogadja a belföldi vadászatot

0

Habár napjainkban azt hinnénk, a vadászat nemzetközi elfogadottsága egyre csökken, a legfrissebb kutatás a témában azt mutatja, hogy az európai emberek több mint fele elfogadja, és alig több, mint húsz százaléka ellenzi a vadászati tevékenység folytatását.

A kutatást a European Federation for Hunting and Conservation (FACE) kezdeményezte egyéb vadászati szervezetekkel karöltve, elkészítésével a YouGov nevű, brit illetőségű piackutató céget bízták meg.

2023 október 30. és november 30. között 7188 európai felnőttet kérdeztek meg a belföldi, külföldi, illetve trófeavadászattal kapcsolatban.

Az eredményekből kitűnik, hogy a jogszerű belföldi vadászatokat a többség elfogadja, és átlagosan csak 20 százalék ellenzi. Az ellenzettség Dániában a legkisebb, itt mindössze a megkérdezettek 5 százaléka volt kifejezetten vadászatellenes.

A külföldön folytatott vadászattal kapcsolatban megosztottabbak a vélemények, ugyanis a legtöbb, kutatásban szereplő országban nagyjából ugyanannyian ellenzik a vadászturizmust, mint amennyien elfogadják.

A trófeák tartásával kapcsolatban ugyancsak megosztottak voltak a vélemények, de az egyértelműen látszik, hogy kevesebben ellenzik a vadásztrófeák otthoni tartását, mint a vadászati turizmust. Egyébként mindkét utóbbi kérdésnél magas volt a válaszolni nem tudók/nem akarók aránya.

Egyébként e kutatást részben válaszként készült arra a korábbi, 2021-es felmérésre, melyet a Humane Society International (HSI), és kimutatta, hogy az európai társadalom széles körben ellenzi a trófeavadászatot.

A FACE felmérése valóban megosztottabb (vagy legalábbis kevésbé szélsőséges számokat tartalmazó) eredményeket hozott, ugyanakkor, mint minden felmérésnél, itt is szükséges hozzátenni, hogy a kutatással megbízott cégek hajlamosak úgy kozmetikázni az adatokat, hogy azok megfeleljenek a megrendelő előzetes várakozásainak.

A kutatás részletes eredményei elérhetőek ITT.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*