fbpx

Jogszabályt módosítana az OMVK az etikai vétségek hatékonyabb szabályozása érdekében

0

Készülve az országos küldöttközgyűlésre, az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége március elején tartotta meg ülését, ahol az egyéb napirendi pontok mellett megvitatták az etikai szabályozás megváltoztatásának kérdését is.

A Vadászkamara Etikai Szabályzatának javasolt módosítását dr. Bárándy Péter, az Országos Etikai Bizottság elnöke ismertette.

  • A jelenlegi előírások szerint megrovásnál súlyosabb büntetés etikai vétségért csak akkor szabható ki, ha valaki a vadászetikai szabályokat ismételten és súlyosan sérti meg. A Bizottság javaslata szerint az „és”-t „vagy”-ra kellene cserélni. Mivel a szabályt a Vadászkamarai törvény is tartalmazza, a Szabályzat módosítását a Vadászkamarai törvény szükséges módosításának kell megelőznie – ezt a szervezet Központja kezdeményezni fogja a jogszabályalkotónál.
  • Az Etikai Kódex előírásait megsértő vadászokkal szemben jelenleg csak megrovás alkalmazható. Mivel az elmúlt években bebizonyosodott, hogy ez a szabályozás túl enyhe, a Bizottság javasolja a vonatkozó rendelkezés eltörlését.
  • Mindezen túl a Bizottság gördülékenyebbé tenné az eljárásokat azon esetekben, amikor több, különböző megyékben nyilvántartott vadász közösen követ el vétséget. Eddig minden személy esetében a lakóhelye (és a vadászjegyváltás) szerinti vármegyében folyt eljárás, a javaslat szerint ilyen esetben egyetlen vármegyei Etikai Bizottság lenne az illetékes, amelyet az Országos Bizottság elnöke jelölne ki.

Az Országos Etikai Bizottság munkájával kapcsolatban Bajdik Péter főtitkár kiemelte, megköszönve dr. Bárándy Péter munkáját: a grémium, mint másodfokú testület munkája igen precíz, a tagok olyan döntéseket hoznak, amelyek adott esetben bíróság előtt is megállják a helyüket.

Arról, hogy a javaslatnak mi lesz a sorsa, a március 22-én tartandó küldöttközgyűlés dönt. A közgyűlés teljes megvitatásra váró anyaga, például a jövő évre tervezett költségvetés is megtekinthető ITT.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*