fbpx

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni

0

Göbös-majorban jártunk az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei területi szervezete által tartott VAV felkészítő napján. A főszerep a vizsláké volt, a mezei-vízi munka gyakorlására volt lehetőség, emellett műkotorék munka és mesterséges vércsapa kidolgozása volt a feladata a vizsgára készülő kutyásoknak.

Március 30-án harmadik alkalommal rendeztek a megyében VAV felkészítő napot. Tavalyi évben öltött formát ez a kezdeményezés, hogy a megszokott mezei-vízi alkalmassági vizsgára felkészítő napokat a vizslákon és retrivereken túl, a kotorék- és vércsapamunkát végző ebekre is kiterjesszék, lehetőséget adva a gyakorlásra, a vizsgára történő felkészülésre. A 2023 tavaszán megtartott alkalommal a jelentkezők mind sikeres VAV-ot tettek. A Vadászkamarának, a KAEG Zrt.-nek, és a megye vadászkutyásainak együttműködése révén a szabályoknak megfelelő, akkreditált műkotorék-pályát hoztak létre, amelyen gyakorlásra és vizsgáztatásra nyílt lehetőség.

Mint Zsirai Jenőtől, a Vadászkamara területi szervezetének kynológiai bizottságának elnökétől megtudtuk, az idei rendezvényre több kutyavezető is jelentkezett. Volt, aki kotorékmunkára, vagy éppen utánkeresésre, de olyan is akadt, aki mindkét „pályán” szerette volna próbára tenni kutyája tudását, felkészültségüket, többségben azonban vizslások vették igénybe a gyakorlási, felkészülési lehetőséget.

Tekintve, hogy ez a második alkalom, az elsőhöz képest a kezdeményezés hatalmas siker, komoly lépés azon cél felé, hogy a vadászatokon a megyében minél több jól dolgozó (VAV-val rendelkező) kutya legyen, a hatályos törvényi rendelkezésnek megfelelően, ehhez meg kell teremteni a lehetőségét a gyakorlásnak, felkészülésnek a vizsgára, a vadászatokra.

A résztvevők között szép számmal akadtak „ifjú titánok”, akik most kezdték a kutyázást, de az idősebb „vén rókák” is képviseltették magukat. Bármelyik szekciónál jártunk, baráti hangulat fogadott minket, a szünetekben pedig a szakmai beszélgetések sem maradtak el. A nap végén a szervezők egy tál finom gulyással vendégelték meg a résztvevőket.

Arra a kérdésemre, hogy lesz-e még ilyen többfázisú VAV felkészítő nap, Zsirai Jenő úgy válaszolt, hogy ha érdeklődés mutatkozik iránta, természetesen lesz, az őszi időszakban a vizslák mellett az utánkereső és kotorékebeknek szintén biztosítanak gyakorlási lehetőséget, Göbös-majorban.

Zachán Viktor

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*