fbpx

Elöltöltős-konferencia Gyulajban

0

Június 3-án, a X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál keretében „Elöltöltős szakmai konferenciát” rendeztek a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., valamint a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége közös szervezésében.

A rendezvény célja, hogy a július 1-én hatályba lépő, az elöltöltős vadászatot szabályozó jogszabályokat minél szélesebben körben megismertessék a nagyközönséggel.

A konferenciát Dr. Jámbor László, az OMVK elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, hogy a vadászati érdekképviseletek támogatják a hagyományos vadászati módokat. Kiemelte, hogy az elöltöltős fegyverek a vadászati kultúránk és hagyományaink részét képezik, és a mai vadászati környezetben önfegyelemre nevel, a modern, és sok esetben tiltott eszközök használatával szemben.

Németh Balázs, a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetségének elnöke a szövetség 20 éves munkáját mutatta be, amelynek eredményeként idén már nem csak külön kísérleti engedéllyel vadászhatnak az elöltöltős fegyverrel vadászók. Elmondta, hogy sok szervezet munkája, támogatása kellett az elért eredményhez, ami még így sem teljes, hiszen csak egyéni vadászaton lehet elöltöltős fegyvert használni, de mégis történelmi pillanat!

Mivel a konferencia helyszíne a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Óbiródi Vadászháza volt, ezért Göbölös Péter vezérigazgató, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket. Az erdőgazdaság munkáiból kiemelte az elöltöltős fegyverrel történt vadászat, a mozgáskorlátozottak vadászati lehetőségeinek támogatását, hiszen nem az elejtett vad mennyisége, hanem „saját lelki gazdagodásunk is fontos”. Az elöltős vadászatok létrejöttét nem saját érdemnek tartja, hanem közös sikernek mind a minisztériummal, mind a rendőrséggel és vadászati hatósággal. Megköszönte kollégáinak az elmúlt évek eredményeit, hiszen a lelkes szakszemélyzet nélkül nem jött volna létre.

A köszöntők után érdekes előadásokat hallhattak az érdeklődők a hagyományos vadászati módokról, elöltöltős fegyverek ballisztikájáról, a vadászaton való használatukról, karbantartásukról, a jogszabályi háttérről.

Az előadásokat Németh Balázs egy fegyverbemutatóval egybekötött „időutazással” zárta, mely betekintést nyújtott az elöltöltős fegyverek kialakulásába, fejlődésébe, valamint a hadászat és a vadászat több évszázados összefonódásába.

Forrás: VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*