fbpx

Fogságban

0

November második napján a Császárhegyi Egyetértés Vadásztársaság Elek-völgy villányi térségében esett ez a nem mindennapi agancsot viselő gímbika. A szarvast Farkas Zoltán hozta terítékre.

Polgár Zoltán ismert borász és vadász meghívásának tettünk eleget e hétvégén. Hajnali kimenetel alkalmával nem jártunk sikerrel a nagy köd miatt, de meghívónk bátorított minket, hogy még van esély bármire. Lesvadászat végeztével, barkácsolásba kezdtünk a villányi dombok, völgyek és szőlősorok szegélyezte partok között.

Nemsokára a reggeli órákban, az Elek-völgy tetején, nem messze az erdősávtól, arra lettünk figyelmesek, hogy a szőlősorban áll egy gím. Messziről távcsővel is már jól látszódott agancsa és testmérete. Egyértelmű volt, hogy egy bikáról van szó. Csodálkoztunk is rajta, hogy nem ugrik el az autó láttán. Megkerülve az ültetetvényt, közelebb cserkeltünk gyalogosan, és körülbelül 200 méterre megközelítve sikerült fotókat készíteni róla. Jól látszódott a szőlősorokon, földön és a vezetékrendszeren, hogy belegabalyodott a vad és az is, hogy nem tud kiszabadulni. Reggelre vagy 250 méternyi acél–drót sodronyt tekert magára. Közelebb érve próbált menekülni, de fogsága biztos volt. Szemrevételezés útján látszódtak rajta a sebek, a szenvedő küzdelem jegyei. Megsérült a szeme, a combja, a nemi szerve.

Zoltán, meghívónk és mi is próbálkoztunk csípőfogóval messzebbről kiszabadítani a bikát, de lehetetlen küldetésnek bizonyult. Még ekkor is 2 métereseket ugrott, átvetve magát a drótokon, póznákon; mindenen.

Végül telefonálás és helyzetjelentés után engedélyt kaptunk, hogy megváltsuk a szenvedéseitől.

Kedves barátunk élete első gímbikáját ilyen különleges körülmények között ejthette el.

A páratlan 12-es, középkorú bika agancsát 7-8 kilósra becsültük.

Demeter Attila

Drótos bika Drótos bika

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*