fbpx

Vadföldek

0

Minden komoly vadgazdálkodó tudja, hogy a vadállomány számára az optimális élőhely a legfontosabb tényező. Egy – minden tekintetben kedvező –   élőhely pedig elképzelhetetlen a vadföldek és a vadföldgazdálkodás nélkül!

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy a rendelkezésre álló vadföldekbe milyen növényeket vet a terület gazdája. Ebben próbál meg segítséget nyújtani a Vadvilág Élőhely-rehabilitáló Alapítvány, mert az apromag.hu céggel egy minden tekintetben változatos, újszerű vadföldvetőmag-keveréket állítottak össze.

Az összeállítás során kizárólag a gyakorlati szempontok figyelembevételét tartották elsődlegesnek! Figyeltek arra is, hogy – általában – a vadföldek majdnem minden esetben a létező leggyengébb termőképességű, silány minőségű, rossz vízgazdálkodású területek, ahol bármilyen növény termesztése gondot okoz a termelőnek. A keverék – akár homoktalajokon is – az első év után, még aszályos években is kiválóan fejlődik, ezért szinte egész évben biztosít búvóhelyet és zöldtakarmányt a vad részére. Arra is figyeltek, hogy a nagyvadas területekre más gyakorlati szempontok figyelembevételével alakítsák ki a magkeveréket.

A vadállomány takarmányozásán túl a természetvédelmi értéke is nagy egy-egy vadföldnek, hiszen gazdag a rovarvilága, szívesen látogatják az énekesmadarak és akár méhlegelőként is figyelembevehető! A vetőmagok listája évelő növényfajokból áll, de magpergéssel is képes magát felújítani.

Gondozása végtelenül egyszerű: a szakaszos szárzúzás következményeként szinte minden időben van frissen sarjadó, magas tápértékű zöldtakarmány, amit a vadállomány szívesen és rendszeresen látogat! Nagyon fontos, hogy a szakszerű vadföldgazdálkodás eredményeképpen jelentősen mérsékelhető a vadkár, hiszen – sok esetben – a vad szívesebben fogyasztja a frissen sarjadó, változatos vadföldi növényeket, mint a mezőgazdasági kultúrnövényeket!

Alapvető szempont – amit mindenki szíves figyelmébe ajánlok – hogy sok kisebb, mozaikszerűen elhelyezkedő vadföld jóval többet ér, mint egy nagyobb terület! Sajnos mára már a mezőgazdasági területeken fellelhető növényfajok száma töredéke a 30-40 évvel ezelőtti fajgazdagságnak, ezért nem elég csupán parlagon hagyni egy adott területet, abból nem lesz jó vadföld, nem lesz elégséges vadtakarmány! Ráadásul az agresszív, invazív növényfajok rövid időn belül ellepik az ilyen parlagföldeket, további problémákat okozva…

Érdeklődés esetén további részletek és elérhetőség az alábbi linkeken megtalálhatóak: vadföld pillangós keverék vadföld fűkeverék.

Farkas László

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*