fbpx

Jegesedés miatt balesetveszély a Pilisi Parkerdő területén – lezárták a Dobogókő környéki utakat

0

A burkolatra hulló fagyott ágak, illetve az utak fölé hajló és kidőlt fák miatt lezárták a Pilisszentkeresztet Pilisszentlélekkel összekötő utat, s a Dobogókőre vezető bekötőút is használhatatlan – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hétfő délelőtt az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy a térségben nulla fok körüli a hőmérséklet, s folyamatosan esik az eső, ami azonnal ráfagy a faágakra. Mivel az esti, éjszakai órákban ónos eső esett, hiába szórták fel az utat, a nagy mennyiségű jég súlya alatt leszakadó faágak, illetve a kidőlt fák miatt veszélyes a közlekedés Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek között. Biztonsági okokból ezt az utat, illetve a két település között nyíló dobogókői bekötőutat lezárták.

jegtores3

A képeket a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei Dobogókőn, 2014.12.01. 7:30 körül készítették

Az osztályvezető hozzátette: noha a cég szakemberei a katasztrófavédelemmel és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival együtt dolgoznak a kritikus ágak, fák eltávolításán, s újabb szórógépet is küldtek a térségbe, lehet, hogy csak kedden tudják megnyitni a két útszakaszt.

Lőrincz László, a dobogókői sícentrum vezetője az MTI érdeklődésére korábban azt mondta: a vasárnap este hullott csapadék éjjel ráfagyott a hegyre vezető utakra, a hegytető felé közeledve egyre több a letört faág. A sícentrumban akadozik az áramszolgáltatás. A hegytetőn mínusz 2 fokot mérnek – fűzte hozzá.

jegtores

A képeket a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei Dobogókőn, 2014.12.01. 7:30 körül készítették

A jegesedés miatt balesetveszélyes a pilisi erdők látogatása

A Pilisi Parkerdő Zrt. figyelmezteti az erdő látogatóit, hogy a fákra rakódott jég miatt balesetveszélyes a 400 méteres tengerszint feletti magasság fölött fekvő erdőterületek látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben.

A fák ágait és törzsét közel két centiméteres jégréteg borítja, ami több tonna terhet jelent egy-egy fa esetében. Ezt a terhelést a fák sok helyen nem bírják, ágak szakadnak le, egész fák dőlnek ki a magasabban fekvő területeken. Olvadáskor sem veszélytelen még az erdő látogatása, hiszen a magasból akár kilónyi jégdarabok hullnak le. Az erdőben futó utakon közlekedők is fokozott figyelemmel vezessenek, több helyen, főleg Dobogókő térségében kell számítani útra hullott ágakra, kidőlt fákra. Budapesten lezárták a XII. kerületi János-hegyi utat, amelynek megtisztításán a tűzoltóság dolgozik.

jegtores2

A képeket a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei Dobogókőn, 2014.12.01. 7:30 körül készítették

Forrás: MTI – Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*