fbpx

Ónos eső – Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen

0

Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen – tájékoztatta a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője kedden az MTI-t.

Hevesi Katalin közölte: éjjel több villanyvezeték is leszakadt, ezért szünetel az áramszolgáltatás Parád, Parádóhuta, Galyatető és Mátraszentimre egy részén, továbbá Parádsasvár egész területén. Ezeken a településeken 846 fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül.

A Mátrában tapasztalható rendkívüli időjárás miatt kérjük Önöket, körültekintően válasszák meg az útvonalakat, a magasabb térszínekre ne tervezzenek kirándulást.

A 24-es főút le van zárva, valamint Mátraszentimre-Galyatető felé sem lehet közlekedni. Az EGERERDŐ Zrt. erdészeti útjai szintén nem alkalmasak a közlekedésre, kérjük, semmi esetre se próbálják meg azokon az utakon elkerülni a lezárásokat.
A Bükk hegység területén a helyzet jobb, viszont az utak csúszósak, és ágleszakadásokkal is számolni kell, óvatosan vezessenek.

A hétvégére tervezett kirándulások előtt mindenképpen érdeklődjenek erdészeteinknél, a települési önkormányzatoknál!

Éjszaka harmincöt műszaki mentéshez riasztották a megyei tűzoltókat a rendkívüli időjárás miatt, és tizennégy úton rekedt embert mentettek ki, közülük hetet a Mátrai Állami Gyógyintézetben helyeztek el.

Ónos eső Nógrád megyében

MTI Fotó: Komka Péter

Ónos eső – Kidőlt fák, letört ágak nehezítik a közlekedést Nógrád megyében
Eddig 49 esetben távolítottak el az utakról kidőlt fákat, letört ágakat a tűzoltók a hétfő este kezdődött ónos esőzés miatt Nógrádban. A megye 12 településén szünetel az áramszolgáltatás, a probléma csaknem négyezer fogyasztót érint – közölte az MTI-vel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden.

Angyal Eszter elmondta: Salgótarjánban, Somlyóbányán, Rónabányán, Eresztvénynél és a zagyvarónai elágazóban, továbbá a Bárna felé vezető úton többször, több helyszínen távolították el a teljes vagy félpályás útzárat okozó fákat, ágakat. A Cered és Rónafalu közötti szakaszon 29 káreset miatt dolgoztak.

Fák dőltek ki Mátraalmás és Szuha között, a Mátrakeresztes-Galyatető közötti úton pedig több jármű akadt el – tette hozzá.

A szóvivő közölte: a Mátrakeresztesről a Mátrába vezető utat teljes szélességében lezárták a jegesedés miatt. A csúszás és az úttestre belógó faágak miatt nehezen lehet közlekedni Cered és Rónabánya között.

A Nógrád megyei utak csúszásmentesítésén jelenleg hat-hat sószóró autó dolgozik a salgótarjáni és a balassagyarmati térségekben – tette hozzá.

Angyal Eszter elmondta azt is: az áramszolgáltatótól kapott információk alapján Salgóbánya, Somoskő, Bárna és Mátranovák településeken este negyed tíztől, Romhány, Galgaguta, Nógrádsáp, Nézsa településeken pedig a hajnali óráktól szünetel az áramszolgáltatás, nincs továbbá áram Szilaspogony, Cered, Szuha és Mátraalmás több területén sem. Az áramkimaradás jelenleg már összesen 3898 fogyasztót érint, a probléma kijavításáról a szolgáltató gondoskodik.

 

A Mátrában is segít a rendőrség

Az ónos eső miatt folyamatos a rendőri jelenlét a térségben.

Az ónos eső miatt a 24-es számú főúton Mátraháza és Parádsasvár közötti útszakaszon teljes útlezárás van érvényben, de nem lehet közlekedni Bagolyirtás, Mátraszentimre, valamint Galyatető településeken sem.

Az Egri Rendőrkapitányság, valamint a Gyöngyösi Rendőrkapitányság munkatársai továbbra is 24 órában látnak el szolgálatot az érintett területeken, segítő jelenlétükkel biztosítják a környéken élők biztonságérzetét, és megelőzik a közlekedési-baleseteket.

Továbbra is kérjük a közlekedőket, hogy ne induljanak útnak a térségben. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a jég súlya alatt kidőlő fák miatt életveszélyes az erdős részeken való tartózkodás, ezért a következő napokban ne induljanak túrázni a Mátra ezen részén.

Forrás: MTI – EGERERDŐ Zrt. – police.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*