fbpx

Természetfotósok paradicsoma lehet a pitvarosi Vadászház környéke

0

Az M43 autóút csanádpalotai lehajtójától 10 kilométerre található a Petőfi Vadásztársaság vadászháza, ahol rendezett környezetben fogadják a vendégeket.

A ház mellett található parkosított területen szokták a vadászok felállítani a terítéket, és a vadnak megadni a végtisztességet. Mellette kiépített parkoló várja a látogatókat. A csaknem egy hektáros területen, az utcafronton áll a ház, ahol tíz szállóvendéget tudnak elhelyezni, a hátsó traktusban pedig különböző gazdasági épületek helyezkednek el.

– Nemcsak vadászokat várunk. Egyesületünk a Petőfi Vadásztársaság Pitvaros alapszabálya szerint, aktív természetvédelemmel foglalkozik. Ennek szellemében a helyi, térségi önkormányzatokkal már a stratégiai tervezés pillanatában együttműködtünk az elmúlt években. Tagjai vagyunk a Marosháti Kistérség Turizmusáért Egyesületnek. Velük közösen alakítottuk ki a térségi gyalogtúra útvonal hálózatot. A természetjárás és a természetfotózás éppen ezért kiemelt hangsúlyt kap a térség turisztikai kínálatában. Olyan programokat szervezünk vendégeinknek, amely lehetővé teszi a környezet megfigyelését, tanulmányozását – mondja el Szuda Zoltán, a Petőfi Vadásztársaság elnöke.

A vadászterület része egy 1000 hektáros nemzeti parki terület is, a Királyhegyesi Puszta, mely a Csanádi puszták területi egység egyik tagja. A környék nemzetközi jelentőségű madárlelőhely, ami azt jelenti, hogy a tavaszi, és őszi vonuláskor jelentős számban fordulnak elő különböző ritka madárfajok, elsősorban parti madarak, cankók, bíbicek, gémfélék, ludak és récék. Gólyavonuláskor szép számban akad erre felé feketególya is. – Területünk ékessége a túzok, nem egyszer lehet több mint húsz madarat egy csapatban megfigyelni. Az egyik jellegzetessége a területnek, hogy növény- és állatvilága kiemelkedő értéket képvisel. Itt nő Csongrád megye jelképnövénye a vetővirág, de jelentős állománya van a tavaszi héricsnek és az őszi csillagvirágnak is. Egyenlőre nem túl sűrűn látogatnak hozzánk természetfotósok – teszi hozzá Szuda Zoltán –, de remélhetőleg mihamarabb felfedezik maguknak ezt a környéket. A Királyhegyesi Puszta fokozottan védett, így csak kísérővel látogatható.

A Petőfi Vadásztársaság vadászházához közeli környékre elsősorban a csendes szemlélőket, a nyugodt pihenésre vágyókat várják.

– Napi munkakapcsolatban vagyunk a természetvédelmi őrszolgálat helyi képviselőivel, ezért is készséggel állunk rendelkezésre, ha látogatóinknak olyan igénye van, mely a védett terület látogatását célozza. Ugyan nincs kialakítva tanösvény, amely lehetővé tenné a megfigyelést, de a közeli Montág-pusztán egy madármegfigyelő torony szabadon látogatható. A madarak azonban nemcsak a védett területen szállnak le, éppen ezért a környéken is megfigyelhetők, így a vadászháztól mindössze 800 méterre található 70 hektáros víztározón is. Van két les-sátrunk, sőt, adott esetben megfelelő minőségű fényképezőgépet, csónakot is rendelkezésre tudunk bocsájtani a látogatók számára – mondja el Szuda Zoltán.

A megyehatáron helyezkedik el Pitvaros és a vadászház, a szomszédos település Mezőhegyes, valamint Tótkomlós. Mind a két településnek sajátos értékei vannak, Mezőhegyes építészeti öröksége nyomán a világörökség címre jelölték. Annyi védett épület, agrártörténeti emlék mint ott, egy településen, sehol sincs az országban.

– Gyakran vannak olyan szállóvendégeink, akik a szomszédos Mezőhegyes lovas rendezvényeire érkeznek, és nálunk szállnak meg. Mezőhegyes ugyanis lovas berkekben nagy népszerűségnek örvend, hiszen a magyar lófajták közül a Nóniusznak, Gidránnak és a Mezőhegyesi félvérnek és a Mezőhegyesi sportlónak szülővárosa. A Nónius fajta fenntartása ma is itt folyik . Tótkomlósnak sajátos szlovák nemzetiségi hagyományai vannak. Ez a város Závada Pál népszerű író szülővárosa, itt forgatták a Jadviga párnája című játékfilmet is. Tótkomlóson azonban egyetlen panzió és a vadászház fogad csupán szállóvendégeket. Így, az oda látogatók is gyakran nálunk szállnak meg. A mi vadászházunk négynapraforgós minősítéssel rendelkezik, és négy vendégszobával, ebből az egyik akadálymentesített. A földszinti vendégszobák két-két ággyal, az emeletiek három-három ággyal várják a vendégeket. Ezen kívül van közösségi tér, ahol házimozi rendszerrel bármilyen filmet meg lehet tekinteni. Vannak természetfilmjeink, vadászattal kapcsolatos ismeretterjesztő filmjeink is. A szobák internettel, televízióval felszereltek. Készételekkel is ellátjuk vendégeinket, és természetesen vadételeket is felszolgálunk – mondja Szuda Zoltán.

A mikrotérség négy településből áll: Ambrózfalva, Csanádalberti Nagyér és Pitvaros. Közülük Nagyér a legaktívabb a turizmus területén. Kiépített tanösvény várja itt a látogatókat, valamint 30 férőhelyes diákszálláshely is rendelkezésre áll. Jelenleg folyamatban van egy élő parasztudvar kialakítása is. Ha valaki lovagolni akar, azt helyben a vadászházhoz közel is megteheti. – Specialitásunk vadászat terén, melyben egyediek vagyunk az apróvad és az őz. Fácánneveléssel is foglalkozunk, így kisebb-nagyobb terítékű fácánvadászat szervezésében, élő vadászfácán szállításában is állunk vendégeink rendelkezésére – teszi hozzá végezetül Szuda Zoltán.

 falusiturizmus.hu / Lantos Tivadar

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*