fbpx

Az enyhe tél megnehezíti a társas vadászatokat, de kevesebb takarmányra lesz szükség

0

Az enyhe tél miatt a nagyvadak etetésére az idén valószínűleg kevesebb takarmányra lesz szükség, az állomány várhatóan jó kondícióban vészeli át a telet Zala megyében, az időjárás viszont megnehezíti a társas nagyvad vadászatokat, ezért csökkenhet a társaságok bevétele – mondta a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője szerdán az MTI-nek.

Lázár Attila kifejtette: a hideg időszak nagy próbatétel, szelekciós tényező a vadállomány számára. A téli erdőben az állatok kevés táplálékot találnak, ezért a vadgazdálkodók már jó előre felkészültek a téli etetésre.

A tervek szerint a zalai vadászterületeken a 2014-2015-ös vadászati évben mintegy 4 ezer tonna szemes takarmányt, 400 tonna szálas takarmányt, 2,5 ezer tonna lédús takarmányt szállítanak az etetőkbe, és 34 tonna táp felhasználására számítanak.

Az elmúlt vadászati évben (2013. március 1. és 2014. február 28. között) szemes takarmányból 3 ezer tonna fogyott, szálas takarmányból 386 tonnát használtak fel, lédús takarmányból 2,2 ezer tonnára, tápból pedig 54 tonnára volt szükség.

A téli etetésre szánt takarmány nagy részét a termelőktől vásárolják meg, de mintegy 1360 hektárnyi területen a vadgazdálkodók is termesztenek takarmányt – ismertette a vadászati osztályvezető. Hozzátette: a vadföldekbe jó minőségű magot vetnek, a területet villanypásztorral veszik körbe, de a megtermelt mennyiség így sem elegendő a vadállomány téli etetésre.

Lázár Attila szerint az enyhe tél miatt az idén a tervezettnél várhatóan kevesebb takarmányra lesz szükség Zalában, a társaságok vadászatból származó bevétele viszont valószínűleg csökken. Általában a zord, hideg időszakokban a nagyvad az etetők köré koncentrálódik, az idén viszont az enyhébb idő miatt szétszéled a vadászterületen, ami megnehezíti a társas nagyvad vadászatokat, és valószínűleg az éves kilövési tervek is kisebb mértékben teljesülnek – mondta.

A 2014-2015-ös vadászati évben mintegy 6 ezer gímszarvas, 11 ezer vaddisznó elejtését és 5,5 ezer őz kilövését hagyták jóvá.
Zala megyében 314 ezer hektár a vadgazdálkodásra alkalmas terület. Az 52 vadászterület éves árbevétele a 2013-2014-es vadászati évben elérte az 1,568 milliárd forintot, a kiadások összege 1,51 milliárd forintot tett ki. A vadászati év mintegy 58 millió forint nyereséggel zárult.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*