fbpx

Fácán vadászat Gerendáson

0

Február 14-én vendégként részt vehettem a gerendási Széchenyi Zsigmond vadásztársaság vadászatán. Gyönyörű napos időben vadásztunk, az éjszakai fagy felengedése után kissé sáros volt a terep. A 14 vadász és 10 hajtó kétfelé oszolva, két traktor vontatta pótkocsival, kétfelől közelítette meg a levadászandó remízeket. A terület már többször volt vadászva. Csak ámultam a sok fácán láttán, aminek zöme tyúk volt, de kakas is akadt bőven. A gyorsan, hirtelen emelkedő és magasan repülő kakasok a gyakorlottabb lövőknek is feladták a leckét. Végül is 72 fácán kakas, 3 szajkó és 1 szarka került terítékre. Sajnos 2 róka ügyesen megszökött.
Farkas László vendéglátóm, a vadásztársaság elnöke elmondta, hogy 1998 óta nem nevelnek fácánt, az élőhelyeket tarják rendben, folyamatosan etetnek és a kártékony fajokat intenzív csapdázással gyérítik. A társaság 4270 ha nettó területen gazdálkodik, ezen belül 32 kb. 1-2 ha-os remíz van, ezek összes területe kb. 40 ha. A remízek a vadásztársaság tagjainak tulajdonát képezik. 20 vadász szórakozik a területen, mindenki lőhet kisebb, hibás agancsú bakot. Ez volt az idényben a 9. vadászat, eddig összesen 616 kakas került aggatóra. Az idei rekord november 23-án 106, míg december 30-án 103 kakas volt. Mindezt ilyen évben, amikor hó, fagy alig volt. Korábbi években lőttek egy nap alatt 169 kakast is.
A mezei nyúl állomány is kiváló, elejtettek 102 egyedet, befogásra 760 db került /a megyében a terület nagyságához viszonyítva a legjobb/.
Az őz állományra se lehet panasz, mert mind mennyiségben, mind minőségben kiváló. Minden évben akad jó pár érmes, köztük aranyérmes bakok.
A vadászatokat mindig közös, jó hangulatú vacsorákkal zárják.
Köszönöm, hogy itt lehettem, nagyon jól éreztem magam és további hasonló sikereket kívánok:

Dr. Lami András

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*