fbpx

Második lett az Év Európai Fája versenyen a tatai nagy platán

0

Februárban majdnem 200 ezren szavaztak Európa szerte Az Év Európai Fája versenyben. A győztes Észtország fája lett, 60 ezer szavazattal. A 2. helyet a tatai nagy platán nyerte el, a 3. Remolinar nyárfája lett Spanyolországból.

Idén már tizennégy ország vett részt a versenyben, melyhez újonnan csatlakozott Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország – írja közleményében az Ökotárs. Magyarországot a tatai platánfa képviselte, amely 2014-ben győzött az Ökotárs által szervezett Az Év Magyarországi Fája versenyen. A fákra február 1. és 28. között lehetett szavazni. Az ünnepélyes díjátadó április 22-én a brüsszeli Európa Parlamentben lesz.

A tavalyi nemzetközi versenyben 37 ezer szavazattal ugyancsak második lett a gödöllői botanikus kertben álló körtefa. 2013-ban a címet az egri termálfürdő területén élő 250 éves platán nyerte el 14 ezer szavazattal. A tatai nagy platánfa 230 éve őrzi a vár kapuját. A fát több társával együtt Versailles-ból hozatták az Esterházy-család egy tagjának megbízásából. Ha a vén platán mesélni tudna, történeteivel több könyvet is megtölthetne a lombjai alatt szövődő barátságokról, boldog randevúkról, az általa megihletett művészekről. Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író a Platánkirály című meséjét például azután írta, hogy a fának köszönhetően visszanyerte íráskészségét – olvasható az ajánlásban.

tatai nagy platán

Forrás: greenfo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*