fbpx

Hatalmas károkat okoztak az orvvadászok Cipruson

0

A Birdlife Cyprus állatvédő szervezet hétfői közlése szerint természetvédők becslése szerint több mint kétmillió költöző madarat ejtettek el orvvadászok Cipruson az ősszel.

A szeptemberi és októberi vizsgálatok szerint “drámai a helyzet” a földközi-tengeri szigeten.

A madarak elfogására használt hálók száma az egy évvel korábbihoz képest csaknem megduplázódott. A hatóságok és különböző természetvédelmi csoportok szerint Cipruson a vadorzók összesen mintegy 16 kilométernyi hálót feszítettek ki és több mint hatezer ragacsos csapdát helyeztek el. A madarak elfogásához enyvvel kennek be ágakat, hogy az ott megpihenő szárnyas beleragadjon.

Bizonyos madarak, többek közt az énekes rigó és a barátposzáta, ínyencfalatnak számítanak a földközi-tengeri szigeten, nagy hasznot hoznak az éttermeknek. Egy tucatnyi madár 80 eurót (25 ezer forintot) is érhet, holott fogyasztásuk hivatalosan tilos.

A ciprusi vadorzás ellen küzdő hatóságok becslése szerint a madarakkal való illegális kereskedelem forgalma évente 15 millió euró (4,5 milliárd forint) is lehet. A vadászat fő szezonja az ősz, amikor a vándormadarak a leghízottabbak. Az illegális üzletben hozzávetőleg mintegy 3-4 ezer vadorzó érdekelt. A vadorzás csúcspontjának számító kilencvenes években az akkori becslések szerint évente csaknem tízmillió madarat fogtak el.

Az Európai Unióba való belépése idején a hatóságok nagyobb eréllyel léptek fel a vadorzók ellen, de Ciprus 2004-es EU-tagsága óta ez a határozottság alábbhagyott – véli a Birdlife Cyprus.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*