fbpx

Átadták az Erdészeti Erdei Iskola minősítő okleveleket

0

Ünnepélyes keretek között vették át minősítő okleveleiket az Erdészeti Erdei Iskolák március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján a Budakeszi Vadasparkban. A rendezvényen Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet és adta át az okleveleket az Erdészeti Erdei Iskolák képviselőinek.

2014-ben az erdészeti erdei iskolák minősítési eljárásában 24 intézmény adta be kérelmét az Országos Erdészeti Egyesülethez, amelyeket egy, többek között a Földművelésügyi Minisztérium szakembereinek részvételével megalakult Minősítő Bizottság bírált el.

Az ENSZ az erdők jelentőségére és értékeire hívja fel a figyelmet azzal, hogy március 21-ét az Erdők Nemzetközi Napjává nyilvánította. Ez a jeles nap lehetőséget teremt a magyar erdők, mint nemzeti érték széles körű megismertetésére és a klímaváltozással kapcsolatos szerepük bemutatására. Ennek egyik fontos területe a környezeti nevelés, amelyben élenjáró szerepet töltenek be az erdei iskolák.
A minősítő oklevelek átadását követően az erdészeti erdei iskolák programkínálatát bemutató nyílt napot rendezett az Országos Erdészeti Egyesület és a Budakeszi Vadaspark.

A rendezvényen Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke bemutatta az Egyesületen belül 1996 óta szervezett keretek között futó erdei iskola programot. Kiemelte, hogy az állami és magán erdőgazdálkodók által működtetett intézmányhálózat a legjobban felszerelt és megbízható színvonalú pedagógia programmal rendelkező csoport az erdei iskolákon belül. Az erdészeti erdei iskolák évente 50 ezer gyereket fogadnak erdőpedagógiai programjaikon, és közülük kerül ki az ország legrégebbi, 1982-ben alapított erdei iskolája is, a visegrádi Mogyoró-hegyen az alapító nevét viselő Madas László Erdészeti Erdei Iskola. Az elnök örömét fejezte ki, hogy a hálózat azóta folyamatosan bővül, legutóbb a Vértesi Erdő Zrt. Pusztavámi Erdészeti Erdei Iskoláját avatták fel. Az Egyesület az év folyamán többször is rá szeretné irányítani a figyelmet az erdészeti erdei iskolákra, többek között ez lesz a tematikája a 2015. szeptember 28 – október 4. között rendezendő XIX. Erdők Hete programsorozatnak.

Puskás Lajos, az OEE Erdészeti Erdei Iskola Szakosztályának elnöke az erdész és a pedagógus hivatás közös vonásaira emlékeztetett, hiszen mindkét szakma képviselői hosszú távon gondolkodva a jövő generációját nevelik, munkájuk igazi értékét az utókor ismeri, ítéli majd meg. Az erdészeti erdei iskola hálózat kialakítása és működtetése azért fontos, hogy a természeti ismeretek mellett a fenntartható gazdálkodás alapelveit is meg lehessen tanítani a gyermekeknek.

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából 24 erdészeti erdei iskola vehette át a minősítő oklevelet, amelyeket szerte az országban aktív erdőgazdálkodók működtetnek, így programjaik között a pedagógusok mellett erdész szakemberek által vezetett foglalkozások is megtalálhatók. A Budakeszi Vadasparkban az összegyűlt pedagógusoknak és a Vadasparkot látogató családoknak tizenkét témára osztva mutatták be az erdészeti erdei iskolák programkínálatát, az erdei termékektől kezdve a hazai erdőgazdálkodás játékos történetén át a terepi szakvezetésig.

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából a minősítést elnyerő intézmények:

1. Bakonyi Kisbetyár Erdei iskola (Bakonyerdő Zrt.)
2. Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Bakonyerdő Zrt.)
3. Domszky Pál Erdészeti Erdei Iskola (Ipoly Erdő Zrt.)
4. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola (NEFAG Zrt.)
5. Erdészeti Tájékoztatási Központ (DALERD Zrt.)
6. Esterházy Erdészeti Erdei Iskola (Bakonyerdő Zrt.)
7. Gemenc Erdészeti Erdei Iskola (Gemenc Zrt.)
8. Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda (VADEX Zrt.)
9. Harangodi Erdészeti Erdei Iskola (Napkori Erdőgazdák Zrt.)
10. Hubertus Erdei Iskola (VERGA Zrt.)
11. Kikerics Erdészeti Erdei Iskola (Mecsekeredő Zrt.)
12. Madas László Erdészeti Erdei Iskola (Pilisi Parkerdő Zrt.)
13. Mátrafüredi Erdészeti Erdei Iskola (Egererdő Zrt.)
14. Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola (Mecsekeredő Zrt.)
15. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola (Nyírerdő Zrt.)
16. Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola (Zalaerdő Zrt.)
17. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola (Nyírerdő Zrt.)
18. Ravazdi Erdei Iskola (KAEG Zrt.)
19. Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)
20. Somogyszobi Erdészeti Erdei Iskola (Mocz és Társa Magánerdészet Kft.)
21. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola (SEFAG Zrt.)
22. Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola (Egererdő Zrt.)
23. Turisztikai és Természetismereti Központ (Gyulaj Zrt.)
24. Vackor Vár Erdei Iskola (KEFAG Zrt.)

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*