fbpx

Átadták a „Kalanderdőt”

0

Befejeződtek a turisztikai fejlesztések a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező arborétumban és parkerdőben, így hamarosan mindenki bejárhatja a „Kalanderdő”-t. A SEFAG Zrt. kezelésében lévő területen európai uniós forrásból alakítottak ki tanösvényeket, erdei tantermet, építettek kalandra csábító játszótereket, madármegfigyelőt és helyeztek el tájművészeti alkotásokat.

A DDOP-2.1.1/A.B-12-0037 kódszámú, „Kalanderdő” – Természetközeli élmények a Deseda környékén című projekt során 130 millió forintnyi európai uniós forrást fordítottak a kikapcsolódás és a környezeti nevelés segítésére. A Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava, amely rendkívül változatos élővilágnak ad otthont. Viszonylag kis területen megfigyelhető a vízi, vízparti és az erdei növény- és állatvilág több tucatnyi képviselője, így a fejlesztések különösen vonzó célt jelenthetnek mind a környezetismeret órák kibővítését tervező iskolás csoportok, mind a nyugodt környezetben kikapcsolódásra vágyó családok számára.

A fiatalabbak az erdei játszóteret próbálhatják ki, míg a nagyobbakat a több erőt és ügyességet igénylő kalandpálya várja. Eközben a felnőttek a kerékpárúton, vagy épp a tornapályán élvezhetik természetes környezetben a sportolás örömét. A fejlesztések közös jellemzője, hogy a tájba illeszkedően, természetes anyagok felhasználásával készültek el, így az erdőben megépített nagyobb objektumok sem törik meg a festői táj szépségét. Ilyen például a kétszintes madármegfigyelő, melyről zavartalanul szemlélhető a tópart több tucat védett madárfaja. Az „Elmerengő”-ben pedig, melyet a talajba mélyítve alakítottak ki, időutazásra invitálják az erdőjárókat, mivel itt megtekinthető az évezredek alatt egymásra rakódott talajrétegek szerkezete.

A projekt nagy hangsúlyt fektetett az oktatásra: négy tanösvényt barangolhatnak be a diákok. Ezek találkozási pontjánál áll a lombfedeles tanterem, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy az iskolapadból kiszabadulva, a természetben beszélhessék át a tanáraik segítségével a látottakat. A tanösvények mentén információs táblákkal találkozhatnak a túrázók, melyet az olvasott információk megértését és feldolgozását segítő munkafüzetek egészítenek ki. Az erdőben járva így akár önállóan is játszva tanulhat az elsőstől a nyolcadikosig minden fiatal, a saját tudásszintjének megfelelő nehézségű kérdésekre válaszolva.

Tovább színesíti a parkerdőt és az arborétumot az ösvények mentén elhelyezett számos tájművészeti (land art) alkotás, valamint a tájékoztató táblák tömkelege, melyekről érdekes információkat tudhatunk meg a környező élővilágról, Kaposvár és a megye leghíresebb személyeiről és a terület történelméről, nevezetességeiről egyaránt. Minden játék és információs tábla kiegészül a vakok tájékozódását segítő Braille-írásos felirattal is. Sőt, kialakítottak egy speciális, kerekes székkel is bejárható „guruló tanösvényt” a mozgásukban akadályozottak, illetve a kisgyermekes családok részére.

A beruházás elkészült, így a szükséges engedélyek birtokában, még a tavasz folyamán mindenkit szeretettel várnak a Deseda-tó mentén a Kalanderdőben.

Forrás: SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*