fbpx

Ezért válhat különösen veszélyessé az erdei kutyasétáltatás

1

Egyes időszakokban kifejezetten veszélyes lehet, ha az erdőben szabadon szaladgáló kutya enged zsákmányszerző ösztöneinek – erről is szó volt a Hajnal-táj március 23-ai adásában.

A jól nevelt kutya az első hívó szóra visszamegy gazdájához, az utóbbi időben azonban több hír is arról szólt, hogy vaddisznók öltek meg pórázról elengedett ebeket.

A kutyatartóknak érdemes tisztában lenniük azzal, hogy bár a vaddisznó egész évben fial, a malacozások zöme a tavaszi időszakra esik. A fialó vacokban ért kocák agresszívan védik a területüket a betolakodóktól. Szegedi László vadászfilmeket készítő rendező-operatőr hangsúlyozta, február, március és április fokozottan veszélyes a vaddisznók nyugalmát megzavarókra, mert a kocák ilyenkor építik meg a malacozó vackokat, és az életük árán is védik a csíkos hátú kicsinyeiket. Ez olyan erős ösztön az anyaállatokban, amely ha ütközik a szabadon engedett kutya szintén erős vadász-, illetve ragadozó ösztönével, akkor abból problémák lehetnek – fogalmazott.

A baj általában abból adódik, ha az erdőben elengedett kutya nem hallgat a hívó szóra, és megtámadja a malacozó vacokban megbúvó kocát. Maróti Béla, a Veszprém megyei vadászkamara kynológiai bizottságának és az ebtenyésztők megyei egyesületének elnöke azt mondta, egy kutyának mindenhol úgy kell viselkednie, hogy az ne legyen zavaró másra, igaz ez az erdőben és egy tömegközlekedési eszközön is. A szabadban ez azt jelenti, hogy a kutyának egy sípjelre azonnal, „árkon-bokron, tűzön-vízen át” vissza kell mennie a gazdájához.

A vaddisznó az utóbbi évtizedekben, saját túlélése érdekében, egyre gyakrabban hagyja el az erdőt, és választ tartózkodási helyéül elhagyott telkeket, szőlőket, gyümölcsösöket.

Szegedi László szerint a vaddisznó alapvetően fél az embertől, és ha az erdőben sétáló személy meg a kutyája tisztes távolságot tartanak tőle, akkor elmarad a konfliktus. Mint mondta, nagyon sokszor látott olyan helyzetet, amelyben a kocák csak színlelték a támadást, és ahogy az ember távolodni kezdett tőlük, illetve időben vissza tudta hívni a kutyáját, a vaddisznó abbahagyta az erőszakos viselkedést.

A hatályos jogszabályok szerint szabálysértést követ el az, aki természeti és védett természeti területen valamint vadászterületen – vadász és a szarvasgombát kereső triflászkutya kivételével – szabadon engedi, vagy kóborolni hagyja a felügyeletére bízott négylábút.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

1 hozzászólás

  1. és amikor a vaddisznók jönnek a lakásaink közelébe (kertünkbe) ??? és a lakásunktól 30 méterre öli meg a disznó a kutyát? … a kutyakeneltől 3 méterre már fel van túrva a kertünk… ilyenkor hogy védekezzünk?..( eger bervavölgy.)..az egész berva szét van túrva , már a buszmegállóba se merek menni sötétedés utána a járdán ami az erdő mellett megy el, hanem ki kell mennem a közútra..

Reagálj

*