fbpx

A felelős vadgazdálkodás

0

A vadásztársadalom és az állat-egészségügy közös feladata, hogy minél nagyobb arányban kerülhessen a fogyasztók asztalára jó minőségű, ellenőrzött magyar vadhús – fogalmazott „A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései” című konferencián Zsigó Róbert.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Állatorvos-tudományi Karon tartott szakmai napon kijelentette: a hazai vadállomány és a vadászat nem csak egy szűk szakma feladata, hanem mindannyiunk közös ügye, természeti és kulturális örökségünk szerves része. Mint hozzátette, a betegségek hatékony megelőzéshez az állategészségügy és a vadegészségügy szoros együttműködésére van szükség. A felkészült szakmai munka, az ésszerű szabályozás és hatósági tevékenység, a rendszeres információcsere nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jó gazdái legyünk a ránk bízott örökségnek, hogy annak áldásait unokáink unokái is élvezhessék.

Zsigó Róbert kifejtette: a XXI. században a vadegészségügy és a vadgazdálkodás egészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, nemzetgazdasági és ökológiai szempontból is jelentős. Az első helyen az emberi egészség védelme áll. Az állatról emberre terjedő fertőzések akár súlyos megbetegedéshez is vezethetnek, a megelőzés legjobb eszköze a tudásmegosztás: a lakosság, különösképp a vadászok naprakész tájékoztatása.

A vadegészségügyi kérdések mindenkori aktualitását a vadgazdálkodási ágazat késztermékeként keletkező vadhús adja. Felelős vadgazdálkodás mellett a vadhús nemcsak megújuló természeti erőforrás, hanem egészséges élelmiszer is, melynek biztosítéka a termékek nyomon-követhetősége, a vadhús illegális kereskedelmének megszüntetése.

Mivel a vadállatok által fenntartott kórokozók az ország gazdaságára nézve jelentős károkat okozhatnak, nemzetgazdasági szempontból is kiemelt feladat az olyan járványos megbetegedések elleni védekezés, mint amilyen a sertéspestis vagy a ragadós száj és körömfájás. Közös feladataink tehát számosak – mondta Zsigó Róbert. Ezekről és az egyes szakterületek aktuális teendőiről részletesen szólnak a konferencia előadásai.

Sótonyi Péter professzor, az Állatorvos-tudományi Kar dékánja megemlékezett Janisch Miklósról, aki 42 évvel ezelőtt indította el az állatorvosképzésen belül a vadgazdálkodás, vadegészségügy oktatását. A kar dékánja jövőbeni feladataik közé sorolta az élelmiszer-biztonság, az élelmiszer-higiénia, a járványvédelem terén versenyképes tudással rendelkező állatorvosképzés fenntartását.

Forrás: FM Sajtóiroda, erdo-mezo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*