fbpx

Rövidesen látogatható a Zselici Csillagpark komplexum

0

A SEFAG Zrt. 2012. évben 669,2 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Dél-dunántúli Operatív Programja „Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása” című DDOP-2.1.1/E, F – 12 – K2 – 2012 – 0004 azonosítószámú pályázat keretében. A pályázati záró rendezvényére 2015. március 30. napján került sor a Kardosfa Hotelben.

A 2012-ben megkezdett projekt célja a Zselici Tájvédelmi Körzet részeként funkcionáló, világszerte egyedi értéket képviselő Csillagpark komplexum kialakítása. Ennek keretében megépült egy multifunkcionális bemutató csillagvizsgáló, ahol az idelátogató éjszakai túrák, családi és iskolai programok keretében megismerkedhet az égbolt csodáival, olyan csillagászati látványosságokkal, mint a Tejút, csillaghalmazok, melyek a fényszennyezett területekről egyáltalán nem, vagy alig láthatóak. Lehetőség lesz éjszakai csillagnéző túrázásra, amelyeken csillagász közreműködésével ismerkedhetnek meg a résztvevők az éjszakai égbolt látványával, mind szabad szemmel, mind pedig mobil távcsövekkel. A támogatásból megépült továbbá egy 25 méter magas kilátó és öt információs pihenőpont a csillagvizsgálóhoz vezető, – gyalogosan, kerékpárral, autóval és autóbusszal is járható – út mentén. A pihenőhelyek a környék építészeti, táji jellegzetességeit, a körülvevő természeti értékeket, a csillagok világát hivatottak bemutatni az idelátogatóknak, valamint lehetőséget nyújtanak iskolai foglalkozások szabadtéri megtartására, kiállítások megrendezésére is. Az egyes attrakciók megközelítését és összekapcsolását biztosító kiszolgáló út, parkolók és a kapcsolódó infrastruktúra kialakítására is sor került.

A beruházásnak köszönhetően a komplexum működtetéséhez a SEFAG Zrt. 4 új munkahelyet teremt, a további munkatársak foglalkoztatására részben belső átcsoportosítással, részben pedig közfoglalkoztatás keretében kerül sor.
A használatba vételi engedélyezést követően a Zselici Csillagpark 2015. május végétől várja a táj, az erdő és vadvilágának rajongóit, a pihenni és túrázni vágyókat, a természeti csodákra fogékony turistákat, és mindazokat, akik figyelmét felkeltette a Dél-Dunántúlon egyedülálló módon kialakított turisztikai látványosság.

A projektről bővebb információs a www.zselicicsillagpark.hu oldalon olvashatnak.

Forrás: SEFAG Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*