fbpx

„Év Erdésze – 2015” Somogy megyei elődöntő

0

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt-t érte a megtiszteltetés, hogy 2015-ben a 146. Vándorgyűlés házigazdája lehet. Az Év Erdésze Verseny hagyományosan a Vándorgyűlés keretein belül kerül megrendezésre. Ennek okán 2015. április 15-16-án előválogató versenyben mérethették meg magukat a SEFAG Zrt. erdészeteinek legjobb erdészei. A 17 induló az OEE Év Erdésze Verseny szabályzatának megfelelő versenyszámokban állt rajthoz.

Április 15-én a verseny a lövészettel kezdődött a Tókaji lőtéren, majd 16-án a Kaposvári Erdészet Szentbalázsi kerületében kialakított versenypályán folytatódott.

Az általában szeszélyes tavaszi időjárás kegyeibe fogadta a versenyt. A létszám és a helyszín miatt a versenyzők két csoportban, párhuzamosan versenyeztek. Az első csoport délelőtt az írásbeli teszttel és a növényfelismeréssel birkózott, a másik csoport az erdei, gyakorlati feladatokat végezte, majd ebéd után fordult a kocka.

Számos versenyszámban mérték össze képességeiket a versenyzők, mint pl: egyes fa térfogatának becslése mérőműszer nélkül, sarang és rönk számbavétel, állományleírás, trófea-bírálat, vagy a távolságbecslés, gyérítésjelölés, szálalásjelölés.

A verseny tisztaságának és magas szakmai színvonalának biztosítása érdekében versenybírónak azon magas kvalitású szakemberek lettek felkérve, akik a júniusban megrendezésre kerülő Év Erdésze Versenyen is el fogják látni ezen tisztséget.

A verseny komoly izgalmat jelentett minden résztvevő számára, de a legizgalmasabb pillanatok azok voltak, amikor a kivetítőn sorra jelentek meg a versenylapok folyamatos kiértékeléséből származó eredmények. Az egyes versenyszámok első helyezettjei, illetve az összetett verseny első három helyezettje vehetett át díjakat Barkóczi István vezérigazgatótól.

Összetettben I. helyezett Péter Krisztián (Zselici Erdészet), II. helyezett Felkai István Ottó (Nagybajomi Erdészet), III. helyezett Scherer Norbert (Kaposvári Erdészet).

A versenyzőknek Lomniczi Gergely OEE főtitkár is gratulált, akik jelenlétével szintén megtisztelte a versenyt és kiemelte a szakmai versenyek fontosságát, összetartó erejét.

Maga a verseny egyébként nem csak a SEFAG Zrt. részéről indított versenyző kiválasztását szolgálta, hanem egyúttal lehetőséget biztosított a versenyszabályzat, a felkért versenybírók és a szervezők versenykörülmények közötti megmérettetésére is.

Ennek megfelelően hosszas előkészítés előzte meg a versenyt és a verseny után is maradt még bőven tennivaló. A versenybírók és szervezők által tapasztalt anomáliák, szabályzat alkalmazásában felmerülő problémák, pontatlanságok kiértékelése, megvitatása folyamatban van és az országos verseny vonatkozásában ezek tisztázásra kerülnek.

A verseny megszervezésében oroszlánrészt vállalt a SEFAG Zrt. Erdőgazdálkodási Osztálya, munkájukat támogatta az OEE Kaposvári Helyi Csoport tagsága, illetve külön köszönet illeti a Kaposvári Erdészet dolgozóit, akik a helyszín biztosításában, a lebonyolításban és a résztvevők ellátásában szereztek múlhatatlan érdemeket.

Forrás: SEFAG Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*