fbpx

Fókuszban a vadhúsfogyasztás élénkítése

0

Április 29-én dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és dr. Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár ellátogatott a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai vadfeldolgozó üzemébe. A látogatás célja az volt, hogy a szaktárca vezetője megismerkedjen a hazai vadhúsfelhasználás, -feldolgozás és -forgalmazás, valamint a vadhús közétkeztetésbe juttatásának, illetőleg a hazai vadhús fogyasztás növelésének lehetőségeivel.

Dr. Fazekas Sándor elmondta, hogy a 22 erdőgazdaság feletti tulajdonosi jogokat gyakorló minisztérium elkötelezett az állami szektorban képződő vadhúsnak, mint árualapnak az állami feldolgozókba történő eljuttatása és a belföldi feldolgozás iránt. A megnövekedett árualap a jelenlegi piaci helyzetben biztonságosan értékesíthető, ezért kapacitásbővítésre van szükség. A minisztérium és a társaság között megkezdődtek az egyeztetések egy új vadfeldolgozó üzem létesítéséről.

A VADEX Mezőföldi Zrt. bemutatta az oltalom alá vont „Erdei Delikátesz” üzletlánc első üzletét és annak választékát is. A társaság elsősorban az állami tulajdonú erdőgazdaságok, majd további vállalkozások, őstermelők bevonásával lehetővé kívánja tenni az arra jogot szerzők részére az „Erdei Delikátesz” védjegy használatát. A védjegy használatának biztosítása alapja és kiindulópontja kíván lenni egy országos, erdei delikátesz termékeket értékesítő üzlethálózatnak. A termékkör az adott területre jellemző vadhús-, és feldolgozott vadhús, és vadhúskészítmények mellett olyan tájjellegű áruk széles köre, amelyek hazai, helyi erdei nyersanyagokból, alapanyagokból készültek és amelyek az adott földrajzi, termőhelyi, feldolgozási sajátosságokat, adottságokat képviselik.

A programra újságírók is meghívást kaptak, így alkalmunk nyílt megszólaltatni Majoros Gábort, az erdőgazdaság vezérigazgatóját, aki – mielőtt részletesen bemutatta a technológiát – kérdésünkre elmondta, hogy 1973 óta folyik lőtt vad feldolgozás a Fejér megyei településen található üzemben, ahova évente 1300-1400 tonnányi lőtt nagyvadat szállítanak be, a 125 vadászatra jogosultakhoz kihelyezett hűtőkamrából. A korszerű élelmiszeripari technológiai berendezések ellenére a létesítmény további fejlesztésre, egészen pontosan kapacitásbővítésre szorul, ám a jelenlegi ingatlan erre nem ad lehetőséget, így gyakorlatilag egy teljesen új üzem létesítésére volna szükség.

– A darabolt, vákuumfóliázott, fagyasztott, márkázott címkével ellátott „késztermék” túlnyomórészt külföldi piacra kerül, s mindössze 10 százalék jut el a hazai fogyasztókhoz. – tette hozzá Majoros Gábor, miközben végigkísérte a vendégeket a „gyártósoron”, a fogadócsarnoktól, a csomagolóhelyiségen keresztül, egészen az áruraktárig.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lapunk munkatársainak kérdésére elmondta, hogy mindenképpen kívánatos volna a belföldi vadhúsfogyasztás élénkítése, már csak azért is, mert a vadhús egészséges, kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik és mindenféle szermaradványtól mentes.

– Az Európai Unióban az egy főre eső éves vadhúsfogyasztás 0,9-1 kilogrammot tesz ki, ezzel szemben itthon mindössze 0,4 kilogrammnyi vadhús kerül a magyar emberek tányérjára. Az agrártárca a vadhúst, mint alapanyagot lépésről-lépésre, fokozatosan kívánja a közfogyasztásba, majd a közétkeztetésbe bevezetni. Ennek érdekében egy átfogó népszerűsítési kampány elindítását is tervezi, és a későbbiekben – a sertéshúshoz hasonlóan, a tapasztalatok leszűrését követően – esetleg az áfa-kedvezményeket is kiterjesztené. A kormány személyi jövedelemadó-csökkentési programja 23-25 milliárd forint megtakarítást jelent a háztartásoknak és várhatóan a sertéshús áfa-tartalmának a mérséklése is jótékony hatást gyakorol majd a családi költségvetésre, így a prémiumkategóriás élelmiszer-alapanyagokat – mint amilyen például a vadhús – is meg tudják majd vásárolni a háziasszonyok. Az erdei delikáteszboltok hálózatát mindenképpen bővíteni kell, ahol kiváló minőségű magyar termékeket – mézet, fűszereket, ivóleveket és természetesen vadhúst – lehet majd venni. Én magam szintén kedvelem a vadételeket, s mivel karcagi illetőségű vagyok, leginkább az őzpörköltet – foglalkozta össze gondolatait a tárcavezető, aki egyúttal ígéretet tett a honi vadhúsfeldolgozó-ipar jövőbeli kapacitásbővítésére is.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*