fbpx

“11+1” program a fenntartható együttélésért a farkassal

0

A németországi Hessen tartomány is reagált a területükön élő farkasállomány által okozott károkra – adta hírül a Wild und Hund. Ingmar Jung Hessen tartomány mezőgazdasági minisztere „11+1” program keretében, három intézkedése területet mutatott be a legelő állományok védelmének érdekében.

„Felismertük a problémát és tartományi szinten mindent megteszünk, amit csak tudunk!” – nyilatkozta a miniszter egy juhfarmon tett látogatása során Rhönben. Amellett, hogy a farkast a vadászati törvénybe emelték, javítani szeretnék az állattenyésztők támogatását, kártalanítását, valamint a már működő farkas központot a Hessen-Forst hatáskörébe helyezését.

Most, hogy az Európai Bizottság is javasolta a farkas védett státuszának megváltoztatását, így végre lépéseket lehet tenni. A szakpolitikai helyzet Európában mindenhol hasonló: A farkas támadások által érintett állattenyésztők, a farkas védelmének csökkentését és az állataik számára segítséget kérnek, a kormányok pedig kezdik belátni, hogy a jelenlegi védettségi állapot már nem megfelelő.

– folytatta nyilatkozatát a miniszter.

A cél a szigorúan védett státusz, védettre módosítása, mert egy ilyen döntés nagyobb mozgásteret teremtene a hatóságok számára, akik a kritikus farkasállományt kezelik. Amint az európai természetvédelmi jogszabályok azt lehetővé teszik, az úgynevezett potenciálisan veszélyt jelentő farkasok eltávolítása sokkal könnyebb lesz, mivel a fajt már korábban beemelték a tartomány vadászati törvényébe.

A ragadozó törvénybe iktatásával a tartomány azt is jelezni kívánja, hogy komolyan veszik az állattenyésztők és a vidéken élők aggodalmait és félelmeit. A farkas központ Hessen-Forsthoz történő áthelyezésének célja, hogy összefogja a feladatköröket és ezáltal professzionálisabbá teszi a károk felmérését, a farkasokkal való gazdálkodást és a ragadozók monitoringját.

Pindroch Bálint

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*