fbpx

Soproni sikerek

0

A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának hallgatói csapata idén harmadik helyezett lett az immáron huszonkilencedik alkalommal Brno-ban megrendezett Forestry Verstatility erdészeti Európa Bajnokságon. Az EB-re összesen 10 országból 11 csapat nevezett be, köztük mi is, Magyarországot képviselve.

A csapatunk tagjai: Török Tímea (II. erdőmérnök hallgató), Hosszú Csaba (IV. erdőmérnök hallgató), Zamozny Gábor (IV. erdőmérnök hallgató), Kulcsár György (IV. erdőmérnök hallgató) voltak. Mindenekelőtt szeretném tisztázni, hogy a versenyre való kijutásunk nem sikerült volna a nagylelkű szponzoraink támogatása nélkül. Így tehát szeretném megragadni az alkalmat, és hálás köszönetet mondanék elsősorban az Erdészeti és faipari képzést támogató közhasznú alapítványnak, akik jelentős anyagi hozzájárulásukkal segítettek bennünket. Valamint a Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégiumnak, hogy hozzájárult a felkészülésünkhöz, mind eszközökben, mind pedig abban, hogy biztosították számunkra a Faber-réti tanpályát. Itt külön köszönetet érdemel Szabó György gyakorlatvezető tanár úr, aki szakértelmével nagyban hozzájárult a felkészültségünkhöz. Fontos kiemelni további támogatóinkat, nevezetesen Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.-t, az Északerdő Zrt.-t, és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-t. Támogatásukat hálásan köszönjük.

A verseny során csak aktív erdőmérnök hallgatók vehetnek részt a számos különböző megmérettetésen, amik között találhatunk erőnléti számoktól kezdve a lövészeten át a fajok felismeréséig mindenféle, a szakmát érintő feladatot. Egyszóval ez a verseny egyedi szájízű, az egyetemi hallgatóknak létrehozott nemzetközi esemény.

Minden évben a Brno-i Mendel Egyetem szervezi meg, immáron 29. alkalommal, néminemű meglepetéseket tartogatva.

Röviden összefoglalva a történteket: először is az előzetes regisztrálást követően elkezdtük a felkészülést a különböző versenyszámokra. Április 13-án érkeztünk Brno-be, a verseny másnap reggel vette kezdetét. Az első nap versenyszámai nagyrészt a Stihl Timbersports rendezvényekről jól ismert motorfűrészes számok voltak, ezek közül a szerelés, illetve lánckímélő darabolás számokban első helyen végzett csapatunk. A délután során a Mendel Egyetem Campus-án lévő harvester szimulátoron mérték össze erejüket a csapatok.

erdeszeti_eb_4

A következő napon a terepverseny következett, azaz egy tájfutással egybekötött fajfelismerési szám, ahol a különböző növényfajok, kőzetek, koponyák, védett állatok, valamint rovarfajok és kárképek tudományos névvel való felismerése volt a feladat. Ez a szám egy lenyűgöző és igen változatos erdőgazdasági tájon zajlott. Az akadályverseny után következett az „egyesfa” becslés, valamint az állománybecslés egy választott módszerrel, itt egy 50mx50m-es minta terület alapján határoztuk meg a morvai erdőkben nem ritka 700m3/ha-os fatérfogatot. Utóbbi két szakmai versenyszámban csapatunk az első helyen végzett.

Csütörtökön a lövészeti szekció következett, ezen a napon csapatban a kis puskás lövészetben szintén első helyet szereztünk, valamint egyéniben Hosszú Csaba ért el szép eredményt. A versenyszámok lezárultával délután egy nemzetközi est vette kezdetét, ahol egymás tradícióit, ételeit és nem mellesleg italait is megismerhettük. A következő nap rövid bepillantást nyerhettünk a Mendel Egyetem erdészeti kampuszába, a képzési módokba, valamint a brno-i erőgazdálkodásba és erdészeti képzésébe. Ezt követte az eredményhirdetés, amely során a díjak átvételét kürtök szava kísérte. Mind nemzetközi kapcsolatok szempontjából, mind a versenyszellem miatt elmondható, hogy egy eredményes, szép hetet zárhattunk le.

erdeszeti_eb_2

Első este megismerkedtünk a cseh köményes levessel, és a bolgárokkal. Megtudtuk, hogy a finneknél is problémát jelent az erdészet közmegítélése. Hiába rendelkeznek sokkal nagyobb faállománnyal, a polgárság nem látja a fakitermelés szükségességét. Tehát azzal, hogy megfeszített erővel növeljük a magyarországi erdőállományt, még nem érünk el sikert a nép körében, ha ezt nem kommunikáljuk feléjük megfelelően. Bulgáriában is vannak kutatási és természetvédelmi céllal meghagyott örökerdők. Az erdők nagyobb része ott állami tulajdonban van.

Minden este lehetőség volt ismerkedni, információkat cserélni. Mivel a csapatok nagy része szláv nemzetiségű volt ezért sokan ezt a nyelvet használták, egyébként angolul folyt a társalgás. A lengyelektől megtudtuk, hogy a vidrák ott is gondot okoznak a halállomány mértéktelen pusztításával, és ezzel a horgászat ellehetetlenítésével. A lengyel erdőmérnökök kezdő fizetése átlagosan, forintra átszámolva 172 000 Ft, míg 10 év után nagyjából 262 000 Ft körül alakul. A cseheknek a diploma megszerzéséhez nincs szükség nyelvvizsgára, de ez a csehek nyelvtudásán is meglátszik. Azt pedig minden hasát is kedvelő erdésznek érdemes tudni, hogy a szerbek paprikás krémje kifejezetten íncsiklandó. Méltán kedvelt waldenünk kimagaslóan jól mutatott a többi nemzet egyenruhája mellett.

erdeszeti_eb_3

Forrás: erdo-mezo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*