fbpx

Vérszívó ragadozó, zajos padláslakó – ő a nyest

0

Lefejezett csirkék, elrágott vezetékek a motorháztető alatt, furcsa hangok éjjelente a padláson… Mindez egy tettesre vezethető vissza, a nyestre. Ez a kisragadozó az utóbbi évtizedekben egyre inkább közeledik az erdőből a városi élőhelyek felé, szereti a csirkeólak közelségét, bevackol az autókba, kölykeit neveli a tetőtérben.

Ha az autónkban elrágott vezetékeket találunk, azzal túl sokat tenni nem tudunk. Ha viszont a tetőtérben hangos kaparászásra, visító hangokra leszünk figyelmesek, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy a nyestek nászának lehetünk fültanúi. Amennyiben többé erre nem vagyunk kíváncsiak, létezik egy-két módszer, amellyel megszabadulhatunk a hívatlan vendégektől. Sokszor az is elég, ha felmegyünk a padlásra, s “otthagyjuk a szagunkat”, mivel nagyon jó a szaglásuk, máshol fognak biztonságosabb menedéket keresni.

További lehetőségek:
– padlás szellőzőjét le kell zárni
– pihenőhelyként használható párkányokat rézsűvel le kell zárni
– élvefogó csapdázás

Tyúktartók, figyelem! Ha egyszer csak ép madaraitok helyében fej nélküli baromfit találtok, szintén gyanakodhattok a nyestre. A népi hiedelmekben sokszor vérszívóként is emlegették emiatt. A fentebb felsoroltak közül hatásos lehet ellene a csapdázás, egy jó kutya vagy a tyúkudvar rendszeres ellenőrzése, annak megfelelő zártsága.

Forrás: 17.kerulet.ittlakunk.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*