fbpx

Megmenekültek a fülesbagoly fiókák!

0

A napokban Baltazár, a Budakeszi Vadaspark állattrénere ismét „apa” lett. Gondozottja nem is egy, hanem mindjárt kettő kis fülesbagoly fióka, akiket lelkes állatbarátok mentettek meg, mielőtt éhes macskák vacsorájává és/vagy kutyák játékává váltak volna. Madárszakértőnk elmondja, mi a helyes eljárás, ha fiókát találunk.

A kis fülesbagoly megtalálója, Viktor, így emlékszik a történtekre: „Kora este épp a kertben voltam, amikor arra lettem figyelmes, hogy a kutyám a kerítésnél hangosan ugat valamit. Odasiettem, és akkor láttam, hogy egy bagoly fiókát próbál levadászni, de nem csak ő, hanem a szomszéd macskái is fenték rá a fogukat. Szerencsére még időben sikerült közbeavatkoznom, és nem esett bántódása a kis bagolynak. Nagyon meg volt rémülve, felfújta magát, és sziszegő hangot adott ki magából. A pulóveremet dobtam rá, és felmarkolva bevittem a lakásba.”

A történet azzal véget is ért volna, hogy a sikeres mentőakció befejezéseként Viktor előzetes egyeztetés után beszállította a baglyot a Budakeszi Vadasparkba. Ám egy különös fordulat történt, ugyanis alig 24 óra elteltével újabb hívást kaptunk, szinte ugyanaz volt a „forgatókönyv”, annyi különbséggel, hogy nem Viktor kertjében, hanem a szomszédjában történt a mentőakció. A kettes számú kis fülesbagoly fióka is sérülések nélkül került ki a macskás incidensből.

Így történt, hogy mostanában Baltazár, a Budakeszi Vadaspark állattrénere, egy időre ismét pótapává „vedlett át”, és rögtön iker fiókái lettek.

Aczél Gergely madárszakértő kollégánk azt javasolja, ha mostanában tollas madárfiókát találunk a földön, tegyük fel őket egy magasabb fára, biztonságos távolságra a macskáktól, kutyáktól. Esetleg egy kosarat is felerősíthetünk az ágra, és abba rakhatjuk a kismadarat, bár onnan is ki fog mászni, ugrani, ugyanis ezt súgja az ösztöne. „A fiókák, amikor elég nagyok és már megtollasodtak, önszántukból ugrálnak ki a fészekből, nem kiesnek onnan. Az anyjuk szemmel tartja a fiókáit, a földön, bozótosban eteti őket tovább. Ennek az a magyarázata, hogy egy idő után a fiókák „kinövik” a fészket: túl hangosak, sokan vannak, és az ürülék mennyisége is felgyűlik. Ezek a tényezők odavonzzák a ragadozókat, ha a fészekben maradnának a kismadarak, az egész fészekalj elpusztulna egy esetleges támadás során. Azonban, ha a fiókák szétszóródnak a földön (bozótosban, ágakon), akkor nagyobb az esély arra – még ha egy-két kismadár el is pusztul –, hogy biztosan lesz közöttük túlélő.”

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*