fbpx

Dám sörtésztában

0

Egy jó leves, vagy egy jó rántott hús nem csak csirke, pulyka, vagy sertés húsból lehet finom, hanem a kevésbé ismert vadhúsokból is éppen olyan ízletes fogások készíthetőek. Jó példákkal szolgál a Magyar Vadászlap júniusi lapszáma, és az alábbi recept, amelyet Bán Beatrix a Vadászati Kulturális Egyesület Diana Vadászhölgy Klubjának elnöke  osztott meg lapunkkal.

12 szelet szín húst (combot vagy gerincet) kiklopfolunk, megsózunk. Ha combból készítjük, érdemes a hús széleit egy egészen kicsit beirdalni, hogy később, a sütéskor ne ugorjanak össze a szeletek.

3 gerezd fokhagymát átnyomunk, 3 dl tejbe keverjük. A lesózott húsokat rétegesen egy mély tálba tesszük, az egyes rétegek közé kevés fokhagymás tejet öntünk, ha marad, azt a végén a tetejére öntjük. A húsokat egy éjszakára hűtőben állni hagyjuk. Másnap 15 dkg lisztet 2 db tojás sárgájával, fél teáskanál sóval, egy csipet őrölt borssal, 1 evőkanál olajjal és 1,2 dl sörrel csomómentesen elkeverünk, majd 15 percet állni hagyjuk. 15 perc után a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a lisztes-sörös masszába forgatjuk. A fokhagymás tejből kivett és lecsöpögtetett húsokat először sima lisztbe, majd a sörtésztába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Nagyon tartalmas és laktató étel önmagában is, ezért köretnek friss salátát, esetleg rizst és házi majonézt ajánlok mellé. A házi majonéz is nagyon nagy kedvenc nálunk, még Édesanyámtól tanultam meg elkészíteni: vegyünk elő egy teáskanalat, ez lesz a mércénk. 1 teáskanál mustárt, 1 teáskanál citromlevet, 5 teáskanál kristálycukrot, egy csipet sóval, egy kevés őrölt borssal és 1 tojásnak csak a sárgájával kézi habverővel simára keverünk. Folyamatos keverés mellett 1 dl olajat apránként hozzáadunk. Addig kell keverni, amíg sűrű, vaj állagú masszát nem kapunk (ezért hívják sok helyen olajvajnak is). Ezt a masszát egy 2 dl-es tejfölbe forgatjuk, majd egy fél órára hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat kívánunk!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*