fbpx

Ízelítő júniusi lapszámunkból

0

A Magyar VADÁSZLAP idei hatodik lapszámában ezúttal a vadhús és a vele kapcsolatos gasztronómia kérdések témakörét járjuk körül. Az újságot június 4-től keresse az újságosoknál.

A tartalomból:

A Vad, a Hús és a Gasztronómia

A magyar vadhús egyedülálló a maga nemében – júniusi szakmai blokkunkban ezt az állítást igyekszünk Olvasóink számára bebizonyítani. Cikkeink témájukat tekintve a vad „alkatrészekre” való bontásától kezdve, a hús biztonságos bevizsgálásán és feldolgozásán át, az egészen különleges vadhúsból készült portékákig (például vaddisznóból készült húslekvár) járják körül a témát.

Javában zajlik…

…az idei őzbakvadászati idény. Híreink között ezúttal több mint tíz terítékre került „herceget” mutatunk meg Olvasóinknak. Külön a figyelmükbe ajánljuk azt a 650 gramm körüli (Mezőtúr térségében esett) trófeasúlyú bakot, amely várhatóan 200 pont körül végez majd.

(Vad)húsba vágó irányvonalak

Interjú rovatunkban ezúttal Majoros Gáborral, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk. Több kardinális téma mellett arra is kitértünk, hogy az európai vadhúspiacon Magyarországnak négy százalékos a részesedése, ami bár magasnak mondható, de nem ármeghatározó tényező. Szó esett a nemrégiben nyílt székesfehérvári Erdei Delikátesz boltról is.

Híres „szakácsok”

E havi központi témánkhoz kapcsolódó körkérdés rovatunkban közismert vadászokat, illetőleg közéleti személyeket faggattunk a konyhával és a vadhússal való kapcsolatukról. Megtudtuk például azt, hogy Szidnai Lászlóék 40-50 éve kizárólag vaddisznózsírt használnak a főzéshez, illetőleg azt is, hogy Marghescu Tamáséknál csak olyan vad húsa kerül az asztalra, amelyet ő maga zsákmányolt. A közismert vadászon kívül megszólal még Bodrogi Gyula, Bán Beatrix, Igaly Diána, Kemény Dénes, Mészáros Norbert, Prihoda Judit, Rácz Gábor, Rákóczi Ferenc és Sági Szilárd is.

Kerítéskészítők

A vadhús számos háztartásban nem a bográcsba, avagy a sütőbe kerül. Gyakorta előfordul, hogy az előrelátó delikvens tartós étkeket, mint például kolbászt, vagy szalámit készít/készíttet a szarvasból. Szakmai riportunkban három olyan vadászembert – Szemán Jenő és Pauer Lajos hivatásos vadászokat, illetőleg Mozsgai József mészáros- és hentesmestert – kerestünk fel, akik az utóbb említett témakör vérprofi „versenyzői”; kis túlzással élve: tudják, hogy csináljanak kolbászból valóságos kerítést. Mindegyikük elárult néhány műhelytitkot.

Amikor felkerül az i-re a pont

Májusi lapszámunkban már röviden beszámoltunk arról az őzbakról, amelynek agancssúlyát a szakemberek akkor 700 gramm körülire tippelték. A Kömlői Földtulajdonosok Vadásztársaság (Heves megye) területén terítékre hozott bak történetét maga a szerencsés elejtő, Ősze László „zenésítette meg”. Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a nagykoponyás súly végül 718 gramm lett…

A kutya vacsorája

Korántsem egyszerű téma, hogyan tápláljuk ideálisan hű vadásztársainkat. Ebben a hónapban Agyaki Gábor és dr. Horváth Éva erre a kérdésre keresik a választ. Több módszert bemutatnak, köztük olyan, talán kevésbé ismertet is, mint a BARF nyersétel diéta.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*